ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Efter Alstom/Siemens-fiaskot: Paris kräver nya regler för samgåenden

  • Frankrikes finansminister Bruno Le Maire tillsammans med sin tyske kollega Olaf Scholz. Foto: Michel Euler

Den franske finansministern Bruno Le Maire kräver att reglerna för bolagssammanslagningar inom EU ska förändras, sedan EU-kommissionens konkurrensmyndighet stoppat sammanslagningen av franska Alstoms och tyska Siemens tågverksamheter.

Han har tidigare i upprörda ordalag yttrat sig om den stoppade sammanslagningen, som hade brett politiskt stöd i både Frankrike och Tyskland, skriver Financial Times.

EU-reglerna är, enligt Paris makthavare, en relik från 1900-talet som riskerar leda till att Europa tvingas skänka bort sitt tekniska övertag till Kina. Bryssel har å sin sida varnat för att Siemens/Alstom skulle bli en allt för stor dominant inom höghastighetståg och signalsystem i Europa.

Ett av de förslag som Bruno Le Maire har av hur reglerna kan förändras är att prompt ge medlemsländerna makt att självständigt övertrumfa EU-beslut om samgåenden, och ge Bryssel möjligheten att godkänna samgåenden men samtidigt också makt att tvinga fram avyttringar om konkurrensproblem uppstår utmed vägen.

Ett annat förslag är att Bryssel ska bli mer systematiska i sina utvärderingar i stället för att fatta beslut från fall till fall.

Men jurister med expertis inom konkurrensfrågor varnar för att det finns allvarliga problem med att lägga avgörandet av sådana frågor i händerna på politikerna, i stället  för att som i dag basera dem på experternas analyser.

”Kommissionens roll skulle undermineras och transparensen och konsekvens som har karaktäriserat EU:s kontroll under 30 års tid skulle få ett slut. Det är svårt att se hur det skulle leda till bättre beslutsfattande och mer konkurrens på marknaderna”, säger Nicholas Levy, konkurrensjurist på den internationella advokatbyrån Cleary Gottlieb till FT.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies