ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Efter Airbus-konflikten: EU beredd att svara på USA:s tullar

Alla alternativ finns på bordet i EU:s Airbus-konflikt med USA, inklusive repressalier. Men fokus denna vecka ligger på att försöka få USA att avstå från att införa strafftullar mot EU på fredag.

Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström vid en presskonferens på måndagen.

Tidigare på måndagen gav Världshandelsorganisationen WTO USA det sista formella godkännandet som krävs för USA att införa tullarna på 7,5 miljarder dollar som kompensation för att EU har gett Airbus olagligt statsstöd.

”Vi förväntar oss att tullarna införs. Vi tittar på alla alternativ till svar. Men denna vecka är fokus på att försöka övertyga amerikanerna att nå en lösning, eller åtminstone frysa tullarna och sitta ner och samtala”, sade Cecilia Malmström.

EU har lagt ett förslag om att begränsa statsstöd både till EU:s och USA:s flygplanstillverkare och andra länders tillverkare, däribland Kinas.

Om USA inför tullarna kommer EU:s svar att bestämmas vid ett nytt möte med EU:s handelsministrar, sade hon.

Ett alternativ är att EU inför tullar mot USA i ett omvänt statsstödsärende mot Boeing. WTO väntas lämna sitt utslag om ett halvår. EU har en färdig lista på amerikanska varor som skulle kunna tullbeläggas.

Ett annat alternativ är att återuppliva ett gammalt fall, där USA har fällts i WTO för skattesubventionerad export värd 4 miljarder dollar. Hittills har EU valt att inte införa dessa tullar mot USA.

Cecilia Malmström försäkrade att EU inte kommer att införa några sanktioner mot USA som strider mot WTO:s regler.

Enligt medieuppgifter har kommissionen och EU-länder börjat överväga att frångå WTO:s regelverk för att kunna möta USA fullt ut, när USA inte följer WTO-reglerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer