ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

ECB-toppen: Flackare räntekurva en effekt av fallande långräntor

Den flackande räntekurvan är en effekt av fallande långräntor och inte att den korta änden stigit. Det sade Philip Lane, ledamot i ECB:s direktion, i ett tal vid University College London.

Lane menar att den flackare kurvan till viss del är drivet av ECB:s tillgångsköp med motivet att stimulera den europeiska ekonomin.

Han anser därför att man behöver vara mycket försiktig när man använder räntekurvan som en indikator, speciellt i de tider när ECB:s tillgångsköp har stor påverkan på lutningen.

Trots detta sade Lane att centralbanken bevakar utvecklingen av kurvan noga, i syftet att bevaka investerares förväntningar av makroekonomisk- och policyutveckling.

Tjänstemän vid centralbanken prognostiserar att den tioåriga statsobligationsräntan i euroområdet skulle vara mer än 100 punkter lägre i ett scenario där tillgångköpsprogrammet aldrig skett, räntekurvan skulle även vara betydligt flackare enligt Lane.

Vid en fråga rörande kvantitativa åtstramningar menade han att det är så pass långt fram i framtiden att det inte bör vara ett orosmoment för investerare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer