ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

ECB: Ekonomisk inbromsning bör inte ses som tillfällig

Den senaste tidens ekonomiska inbromsning bör inte längre ses som en kort, temporär nedgång, eller "soft patch".

Det sade ECB-rådsledamoten Olli Rehn i en intervju med Börsen-Zeitung, enligt Bloomberg News.

Han sade att som centralbank "bör vi förbereda oss i fall det är en starkare och mer utdragen inbromsning i tillväxten".

"Vi är redo att vidta ytterligare åtgärder om vi tror att det är nödvändigt för att uppnå vårt prisstabilitetsmål på medellång sikt och på ett uthålligt sätt", sade Olli Rehn.

Han sade också att marknadsbaserade inflationsförväntningar fortsatt är för låga, och "det är skäl till oro".

"Vi kan inte förneka att det finns tvivel bland marknadsaktörer och allmänhet om kapaciteten hos centralbanken att uppnå prisstabilitetsmålet", sade Olli Rehn.

Han sade också att det nu är särskilt viktigt att ECB är mycket tydliga i såväl beslutsfattande som kommunikation.

”Vi måste understryka vår beslutsamhet och kapacitet att vidta penningpolitiska åtgärder som hjälper till att uppnå vårt prisstabilitetsmål", sade Olli Rehn.

Han sade att ECB har ett antal instrument att använda som är "mycket effektiva", och som paket kan de också ha större effekt än om de används isolerat. Han påpekade också att ECB ännu inte har avslutat QE-programmet, och "vi kan också återuppta köpen av nya tillgångar när som helst".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer