ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Swedbank

EBM: För tidigt starta förundersökning mot Swedbank

  • Foto: Janerik Henriksson / TT

Det är för tidigt för Ekobrottsmyndigheten att inleda någon förundersökning mot Swedbank med anledning av anklagelserna om penningtvätt. 

Det uppger vice chefsåklagare Henric Fager för Di.

SVT:s avslöjande om att Swedbank kan vara kopplat till penningtvättsskandalen i Danske Bank är ”en nyhet” även för Ekobrottsmyndigheten enligt vice chefsåklagare Henric Fager.

”Vi följer vad som händer i media. Det som kommer fram i media är som alltid när det gäller eventuella utredningar bara en av flera komponenter eller omständigheter vi beaktar”, säger han.

Ekobrottsmyndigheten har dock tagit kontakt med det europeiska åklagarsamarbetet Eurojust i Haag för att inhämta mer information, till exempel vad gäller pågående utredningar i andra länder.

Någon anmälan har dock inte inkommit och Ekobrottsmyndigheten har inte inlett en förundersökning.

”Det som har kommit fram i media är ännu ett alldeles för ostrukturerat och omfattande material för att man ska ha några uppfattningar från vår sida i dagsläget”, säger Henric Fager.

Han understryker att utredningar kring omfattande penningtvätt generellt är komplexa. Enligt de anklagelser som nu riktats mot Swedbank skulle en del av de eventuella brotten till exempel ha ägt rum innan den nya lagen mot penningtvätt trätt i kraft.

Swedbank må vara en svensk bank men enligt SVT:s uppgifter skulle brotten också ha begåtts via filialer i Baltikum. Därmed blir det också frågetecken kring vilket land som ska utreda eventuella brott enligt Henric Fager.

”Det väcker såklart många frågor. Påståendet om den här brottsligheten är ett komplext påstående”, säger Henric Fager.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies