ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Falcon Funds-härvan

EBM åtalade 311 personer för ekobrott förra året – upp med 20 procent

Siffrorna växer på Ekobrottsmyndigheten, i alla fall när det kommer till antal inkomna ärenden, lagförda och åtalade personer, samt antal miljoner av brottslingars vinster som återförts till staten.

Det visar statistik för 2018 års verksamhet, enligt ett pressmeddelande från myndigheten. 

Under året inkom knappt 10.000 anmälningar till EBM, en rekordsiffra som i huvudsak förklaras av en ökning i antalet anmälda för sent inlämnade årsredovisningar, vilket rubriceras som bokföringsbrott. 

Under verksamhetsåret väcktes åtal mot totalt 311 personer för grov ekonomisk brottslighet – en ökning med 20 procent jämfört med året innan – och antalet personer som lagfördes uppgick till totalt 2.218 – upp med 23 procent jämfört med 2017.

I ärenden avseende den grövsta brottsligheten har brottsmisstankarna per person ökat med 83 procent och antalet lagförda personer med nära 50 procent på två år, noterar myndighetens generaldirektör Monica Rodrigo:

”Allt fler personer misstänks och åtalas i våra särskilt krävande ärenden, en tydlig indikation på att den brottslighet som Ekobrottsmyndigheten utreder blir allt grövre.”

En rekordnotering från statistiken gäller vidare den tillgångsinriktade brottsbekämpningen med syfte att återföra de kriminellas brottsvinster till staten. Det samlade värdet uppgick i fjol till över 100 miljoner kronor, en tredubbling jämfört med tidigare år, enligt pressmeddelandet.

Några omskrivna och stora utredningar på EBM:s bord är exempelvis den mot Fingerprint Cards styrelseordförande Johan Carlström samt mot de ansvariga för pensionshärvorna med Falcon Funds och Allra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer