ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Dyrt för blankarna: Teslas uppgång en mångmiljardsmäll

  • Foto: Jae C. Hong

Bara de senaste två veckornas uppgång i Teslaaktien på nästan 30 procent har kostat blankarna i elbilsjätten totalt 2,8 miljarder dollar, motsvarande 26,5 miljarder kronor, enligt analysfirman S3 Partners.

Enligt S3 Partners analyschef Ihor Dusaniwsky förväntar han sig att uppgången kommer att fortsätta i takt med att blankarna pressas allt hårdare att täcka sina positioner, en så kallad short-squeeze. I måndags denna vecka rusade aktien med nästan 10 procent.

”Kursrörelsen i måndags kan vara sista ”tipping-point” för alla shortsqueezars moder”, skriver han men tillägger att de mest dedikerade blankarna säkerligen kommer att hålla ut länge än. 

Totalt är 20 procent av de utestående aktierna i Tesla låsta i blankade positioner – en minskning från 28 procent i oktober, enligt S3 Partners. Sedan mitten av oktober är aktien upp med över 106 procent. Så sent som i somras handlades den på nivåer kring 178 dollar och i går stängde den på nästan 537 dollar.

En hårdför blankare i Tesla är den norska finansmannen Jan Petter Sissener som genom sin fond Sissener Canopus har en betydande kort position i bolaget, som han inte tänker släppa i första taget, säger han till E24.

”Jag ser Tesla som en dold reserv för 2020. Vi ska tjäna på den positionen”, sa han till E24 i en intervju i slutet på december.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer