1515
Annons

Dubbla rapportvinnare för Lundinsfären – dagens vinnare och förlorare

Foto:Jesper Frisk

Stockholmsbörsen handlas på grönt territorium med ungefär en timme kvar till dagens inflationssiffror från USA. OMXSPI och OMXS30 avancerar 0,2 procent vardera vid 13.30-tiden. 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Nedåt på Stockholmsbörsen – nätbanker och H&M faller

Efter ett par urstarka dagar vände Stockholmsbörsen på onsdagen återigen nedåt. Vid lunchtid var Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index ned 1 procent medan storbolagsindexet OMXS30 backar 0,8 procent. 

Dagens vinnare: 

Molnkommunikationsbolaget Sinch rusar drygt 10 procent och är därmed på väg mot sin fjärde uppgångsdag i rad. I en färsk analys har Carnegie upprepat sin köprekommendation men skruvat ned sin riktkurs från 80 till 60 kronor per aktie. Förra torsdagen stod det klart att japanska Softbank sålt hela sitt innehav i Sinch till bolagets största ägare Neqst D2 samt bolagets tillförordnade vd och medgrundare Johan Hedberg. 

Det krisande flygbolaget SAS har nått överenskommelser med leasinggivare avseende ändrade villkor som innebär betydliga kostnadsbesparingar, enligt bolaget. Ändringarna kräver dock först godkännande från den amerikanska konkursdomstolen. Aktien stiger med 3,8 procent. 

Handelsbanken har höjt sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för verkstadsbolaget Alfa Laval från sälj till behåll. Aktien stiger 0,6 procent. 

Dagens förlorare: 

Bland OMXS30-bolagen går modejätten H&M i täten för nedgången med ett tapp på 3,9 procent. På tisdagseftermiddagen stod det klart att ägarfamiljen Persson har köpt ytterligare 16 miljoner aktier i bolaget för drygt 1,6 miljarder kronor, vilket Di tidigare rapporterat om. 

De bägge nätbankerna Nordnet och Avanza meddelade på onsdagen att bolagen hade nettoutflöden under september vilka var första gången i år. Nordnet faller 7,3 procent medan Avanza backar 5,8 procent. 

Fatighetssektorn fortsätter årets utförslöpa med Nyfosa ned 5,4 procent, Balder 4 procent och Castellum ned 3,9 procent. 

Carnegie har enligt Bloomberg sänkt sin riktkurs för Garo från 155 till 105 kronor per aktie. Rekommendationen behåll upprepas. Aktien faller 8,7 procent till 97,5 kronor. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera