ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Draghi vände börsen till plus – råvaror och verkstad i topp

  • Foto: Jesper Frisk

Stockholmsbörsen vände efter en sur inledning på handelsdagen till plus efter att ECB-chefen Mario Draghi öppnat för ytterligare lättnader i euroområdet. Både storbolagsindex och bredare OMXSPI avslutar upp 1,4 procent.

I ett uttalande vid Europeiska centralbankens konferens i Sintra på tisdagsförmiddagen öppnade ECB-chefen Mario Draghi för fler stimulanser om utsikterna för euroområdet inte förbättras. Han konstaterar att fler räntesänkningar är en möjlighet, liksom att utöka QE-programmet.

Uttalandet gav stöd till Stockholmsbörsen som vid lunchtid vände till plus efter en inledande handel med röda siffror på tisdagen. Det positiva sentimentet höll i sig hela vägen till stängning med ett avslut på plus 1,4 procent.

Bilsäkerhetsbolaget Autoliv toppade storbolagsindex med en uppgång om 5,2 procent, följt av kullagertillverkaren SKF och ståljätten SSAB som lyfte 4 respektive 3,5 procent. Även gruvbolaget Boliden avancerade 3,2 procent, liksom läkemedelsjätten Astra Zeneca, upp 2,9 procent.

I andra änden av storbolagsindex landade Swedbank efter att banken på måndagskvällen meddelat att både vd:n för den estniska verksamheten Robert Kitt, liksom Vaiko Tammeväli stängs av. Beslutet kommer efter interna utredningar i samband med den misstänkta penningtvättshärvan. Aktien stängdes ned 1,2 procent.

Även sektorskollegan Handelsbanken backade 0,2 procent, medan tobaksbolaget Swedish Match föll 1 procent.

Lastbilstillverkaren Volvo upprepade i samband med sin kapitalmarknadsdag på tisdagen tidigare kommunicerade finansiella mål om en rörelsemarginal som ska överstiga 10 procent över en konjunkturscykel. Aktiens stängde på plus 2,8 procent.

It-konsulten Tieto, med Christer Gardells Cevian som största ägare, har lagt bud på norska Evry, vilket Di tidigare har rapporterat om. Totalt får Evrys befintliga aktieägare 0,12 nya aktier i Tieto och 5,28 norska kronor per aktie. Tieto stängde upp 4,2 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies