ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Draghi redo med stimulanser – börsen vänder till plus

  • Foto: Julien Warnand

Om utsikterna för euroområdet inte förbättras behövs mer stimulans.

Det säger Mario Draghi vid Europeiska centralbankens konferens i Sintra, enligt Bloomberg News.

Stockholmsbörsen fick en rejäl skjuts efter beskedet.

Han konstaterar att mer räntesänkningar är en del av ECB:s verktygslåda och att det fortsatt finns möjlighet till att utöka QE-programmet. Däremot finns det fortsatt vissa begränsningar i QE-programmet.

Han konstaterar att räntesänkningar är en del av ECB:s verktygslåda och att det fortsatt finns möjlighet till att utöka QE-programmet. Däremot finns det fortsatt vissa begränsningar i QE-programmet.

Riskerna i framtiden fortsätter att peka mot nedsidan, speciellt för exportsektorn, där tillverkningsindustrin speciellt drabbats hårt. Riskerna kommer även från geopolitiska faktorer och de protektionistiska hoten.

”I avsaknaden av förbättring, och om ett uthålligt återvändande av inflationen mot vårat mål är hotat, kommer ytterligare stimulanser krävas”, sade han.

Draghi sade även att ECB har möjlighet att stärka sin framåtblickande guidning utifrån variationer i inflationsbanan.

Efter talet så prisar räntemarknaden in 10 punkters räntesänkning i december, enligt Bloomberg News

Beskedet får aktiemarknaden att jubla, Stockholmsbörsen har vänt från en nedgång om 0,6 procent till en uppgång på 0,3 procent.

I topp finns it-konsulten Tieto efter att ha presenterat en sammanslagning med Evry, aktien stiger med 6 procent. Lundin Mining och Veoneer är två andra vinnare med uppgångar på 2,7 respektive 2,5 procent.

Vårdbolaget GHP stiger med nära 8 procent efter att Carnegie höjt sin riktkurs med 25 procent till 20 kronor per aktie (16 kronor). Under måndagen meddelade GHP att bolaget fått uppdraget att driva sjukhus i Kuwait med intäkter på 35 till 45 miljoner kronor per år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer