ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Donald Trump: Blir inga nya tullar på söndag

  • USA:s president Donald Trump ställer in de utökade tullarna, enligt egen utsago på Twitter. Foto: Manuel Balce Ceneta

Tullarna på 25 procent på kinesiska varor för 250 miljarder dollar ligger kvar, men de utökade tullar som skulle införts på söndag ställs in. Det skriver den amerikanske presidenten Donald Trump på Twitter.

”Vi har kommit överens om ett mycket omfattande fas ett-avtal med Kina. De har gått med på många stora strukturella förändringar och massiva inköp av jordbruksprodukter, energi och tillverkade produkter, samt mycket mer”, skriver Trump.

Han skriver också att förhandlingarna med ett fas två-avtal ska påbörjas omgående, och att det inte ska vänta till efter valet 2020.

Överenskommelsen som innebär sänkta tullar på vissa kinesiska varor och ökade köp av amerikanska produkter bekräftas av USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i ett uttalande på fredagen, enligt Bloomberg News.

USA kommer att behålla tullar på 25 procent på varor för 250 miljarder dollar från Kina men sänka dem från 15 till 7,5 procent på varor för 120 miljarder dollar.

Kina har åtagit sig att göra ”betydande” ytterligare köp av amerikanska varor, utan att specificera hur mycket.

På börserna syns ingen nämnvärd reaktion på Donald Trumps twitterinlägg.

Tidigare på fredagen twittrade Donald Trump kryptiskt om att Wall Street Journal hade fel om tullarna i en artikel, vilket fick börserna att vända ner.

Representanter för den kinesiska sidan berättade tidigare på fredagen vid en presskonferens att man kommit överens med USA om texten i ett avtal, men att det återstår att skriva under avtalet. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer