ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Trump stoppar Boeings olycksplan – aktien faller

  • Foto: Manuel Balce Ceneta

USA:s president Donald Trump har utfärdat en exekutiv order som belägger flygplanstillverkaren Boeings 737 Max med flygförbud i spåren av helgens olycka. Det rapporterar flera medier. 

”Vi kommer utfärda en order om flygförbud för alla 737 Max 8 och 737 Max 9 och plan associerade med den linjen”, säger Donald Trump till reportrar på onsdagen enligt CNBC.  

Flera andra luftfartsmyndigeter runt om i världen, inklusive EU, har redan fattat motsvarande beslut i spåren av helgens olycka i Etiopien där 157 personer omkom. 

Donald Trump säger att han talat med både Boeings vd och den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA under onsdagen. 

”De är alla överens om åtgärden. Alla plan som i nuläget befinner sig i luften kommer fortsätta till sin destination och sedan ha flygförbud tills vidare”, säger Donald Trump enligt CNBC. 

Boeing uppger i ett pressmeddelande att bolaget stödjer beslutet och rekommenderar att flygningar med samtliga 371 stycken 373 Max-plan runt om i världen tillfälligt ställs in. Boeing uppger att bolaget har fortsatt fullt förtroende för flygplansmodellens säkerhet men att beslutets tagits ”utifrån ett överflöd av försiktighet”. 

”Vi gör allt vi kan för att förstå orsaken till olyckorna tillsammans med utredarna, implementera säkerhetsförbättringar och se till att detta inte händer igen”, säger Dennis Muilenburg, vd och styrelseordförande för Boeing, i pressmeddelandet. 

Aktien, som inledde onsdagen med en mindre uppgång, faller efter beskedet och var strax innan klockan 20 svensk tid ner 3,1 procent. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies