ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Dometics vd: Vår affär är inte så cyklisk som många tror

  • Foto: Evelina Carborn

Dometic vill tvätta bort bilden av bolaget som en simpel kylskåpstillverkare, helt beroende av hur den amerikanska fritidsfordonsmarknaden utvecklas. Det var ett av huvudbudskapen från bolagets första kapitalmarknadsdag som börsnoterat bolag. ”Vi har väntat länge på den här dagen”, säger en uppspelt vd Juan Vargues.

Under Dometic-chefens presentation visades en bild av tillväxten sedan bolaget separerades från Electrolux under 2001. Bara två år går staplarna nedåt: finanskrisåren 2008 och 2009.

”Då backade Atlas Copco, SKF, Alfa Laval och min gamla älskling Assa Abloy också. Vår affär är inte så cyklisk som många tror”, påpekar Juan Vargues som tidigare varit affärsområdeschef i Assa Abloy.

De senaste kvartalen har dock varit tuffa för Dometic då den amerikanska fritidsfordonsmarknaden, som fortfarande är bolagets största intäktsben, tyngts av lagerneddragningar hos återförsäljarna av husbilar och husvagnar. Trots det har försäljningen och lönsamheten hållit emot ganska väl, delvis tack vare bättre utveckling i Europa (EMEA). För att kunna fortsätta växa ser bolaget behov av att minska exponeringen mot produkter för fritidsfordon som säljs direkt till tillverkarna.

Under kapitalmarknadsdagen släppte bolaget en ny målsättning om att öka försäljningen till 30 miljarder kronor. Det är drygt 60 procent mer än vad bolaget säljer för i dag. Dometic ser i dag en adresserbar marknad värd 60 miljarder kronor där bolaget har en marknadsandel på omkring 30 procent. Nu lyfter bolaget blicken och säger sig kunna nå en totalmarknad värd 200 miljarder för bolagets produkter som sträcker sig från kylskåp, spisar och luftkonditionering till styr- och bränslesystem för båtar.

”Vi har kärnteknologin för att röra oss in i nya segment”, säger Juan Vargues.

Dometic beskriver flera tillväxtmöjligheter i globala trender som att resandet ökar, arbetsplatser blir mobila och hemleveranser av mat ökar. Ett annat exempel är trenden med så kallade ”food trucks”, en marknad som växte 18 procent i USA under 2018 och nådde ett värde på omkring 10 miljarder kronor. 

Bolaget vill prata mer om applikationsområden för sina produkter snarare än affärsområden. Produktportföljen ska bli mer global, utan att bli spretig. Bolaget har samtidigt en ambition att 25 procent av försäljningen ska komma från produkter bolaget lanserat de senaste tre åren. Hur lång tid det väntas ta innan denna ambition kan bli verklighet lämnades obesvarad. Juan Vargues betonar dock vikten av att Dometic måste vara specialister och leda produktinnovationen.

”Det går inte vara en katalogförsäljare om du ska få växa organiskt med lönsamhet”, säger Dometic-chefen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer