ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Dollarn studsar upp

Europaräntorna steg på måndagen, med tyska räntor 1-3 punkter högre. Börserna gick sidledes medan dollarn stärktes lite. 

Positiva Kina-data på fredagen initierade en "risk på"-rörelse som delvis hade kraft in i den nya veckan. En bra inledning av rapportsäsongen i USA och nya signaler om närmanden Kina/USA-samtalen har hjälpt sentimentet.

Enligt Reuters källor har USA, för att nå ett avtal inom någon månad, fått nöja sig med mindre än de ursprungligen hade hoppats på när det gäller kinesiska industrisubventioner.

Fokus riktas i stället till områden där de anser att kraven är mer genomförbara. Dessa omfattar bland annat tvingad tekniköverföring, förbättrat skydd av immateriella rättigheter och större tillgång till kinesiska marknader.

USA:s finansminister Steven Mnuchin sade i samband med IMF/Världsbankens vårmöte i Washington i helgen att de gör framsteg i samtalen och är hoppfulla att kunna närma sig en slutomgång.

"Det är ett väldigt, väldigt detaljerat avtal som omfattar frågor som aldrig täckts tidigare. Det kommer bli den största förändringen i handelsrelationen på 40 år", sade han.

Enligt Bloomberg News källor överväger Kina en begäran från USA att skifta en del av tullarna på viktigare jordbruksvaror till andra varor, så att Trumpadministrationen lättare kan sälja in ett handelsavtal som en framgång inför presidentvalet 2020.

IMF:s styrkommitté, IMFC, noterade att den globala expansionen fortsätter, men i en långsammare takt än vad som väntades i höstas. Tillväxten väntas stabiliseras under 2020, men riskerna ligger fortsatt främst på nedsidan.

"Dessa inkluderar handelsspänningar, policyosäkerhet, geopolitiska risker, en plötslig kraftig åtstramning i de finansiella förhållandena mot bakgrund av begränsat policyutrymme, historiskt höga skuldnivåer och förhöjd finansiell sårbarhet", skrev IMFC.

IMFC lovade handlingsberedskap om förhållandena försämras, och upprepade de sedvanliga fraserna om valutorna, att avhållas sig från konkurrensdevalveringar och att inte använda växelkurserna i konkurrenssyfte.  

ECB-chefen Mario Draghi behöll en lätt optimistisk ton om möjligheten för en återhämtning i euroområdet i år, och betonade att en del tillfälliga faktorer som dämpat tillväxten avtar. Euroområdet har visat en uppenbar motståndskraft under motvindar som brexit, handelsprotektionism och politisk osäkerhet hos en del medlemsländer. Men riskerna ligger kvar på nedsidan och ECB behöver behålla sin ackommoderande policy. 

Bundesbank skrev i sin månadsrapport att tillväxten i den tyska ekonomin ökat måttligt under det första kvartalet och den underliggande tillväxttakten förblir dämpad i spåren av nedgången i industrin. Den tyska regeringen ser däremot inget behov av ett stimulanspaket för att stötta ekonomin nu.

"Vi har en mycket solid budgetpolicy. Och vi sammankopplar solida budgetar med en ökning i investeringarna och detta bör kommande år lägga grunden för mer tillväxt", sade talespersonen Steffen Seibert enligt Reuters. 

Nya indikationer om läget i EMU väntas i veckan, med preliminärt inköpschefsindex på torsdag. Det kombinerade PMI väntas då ha stigit marginellt till 51,7 från 51,6, och därmed bekräfta en stabilisering efter att ha sjunkit kontinuerligt hela 2018.   

Pundet stärktes på måndagen. Parlamentet har påskledigt men samtalen mellan regeringen och Labour ska fortsätta under veckan, och enligt utrikesministern Jeremy Hunt är dessa samtal mer konstruktiva än vad folk tror. 

Japanska räntor steg några punkter på måndagen, med den tioåriga statsobligationen upp till -0,03 procent. 

OECD skrev i en Japan-rapport att Bank of Japan bör fortsätta med sin expansiva penningpolitik tills inflationen är varaktigt över 2-procentsmålet, men samtidigt bevaka möjliga kostnader och risker. 

Måndagen var datafattig, men Empire State Index, som speglar aktiviteten i New York, steg till 10,1 i april jämfört med 3,7 i mars, över väntade 6,7. Delindex för bland annat sysselsättning och framtida aktivitet sjönk däremot. 

USA-räntorna planade ut efter att ha stigit på fredagen, med den tioåriga statsobligationen på 2,56 procent. 

Donald Trump attackerade återigen Fed i helgen och sade att börsen hade varit klart högre och tillväxten över 4 procent om de gjort sitt jobb ordentligt, och inte stramat åt.

Wall Street Journal rapporterade från IMF/G20-mötena att tidigare Fed-ledamöter och kollegor från andra delar av världen uttryckt sin oro över konsekvenserna om Feds oberoende börjar ifrågasättas. Federal Reserve har en långvarig tradition som modell för opolitiskt policyskapande.

"Jag är definitivt oroad för centralbankernas oberoende i andra länder, särskilt i den viktigaste jurisdiktionen i världen", sade exempelvis Mario Draghi. 

Svenska räntor stängde 1-2 punkter upp medan kronan tappade 1 öre till 9:26 mot dollarn men stärktes 1 öre till 10:46 mot euron från nivåerna vid fredagens stängning. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer