ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Dollarn stärks något under onsdagsmorgonen

USA-räntorna tog sig återigen upp till nivåer de handlats på efter gårdagens Fed tal, dollarn stärktes något under natten mot både euron och yen. 

Robert Mueller skall vittna inför USA:s representanthus underrättelseutskott den 17 juli. Robert Mueller som var ansvarig för Rysslandsutredningen mot Donald Trumps presidentvalskampanj, skall nu efter påtryckningar från Demokrater i kongressen vittna utan lyckta dörrar. Bara en redigerad version av utredningen är offentlig sedan tidigare.

Rapporten har sedan tidigare inte lyckats finna någon bevisning för ett kriminellt samarbete mellan kampanjen och Ryssland, utan den stora frågan framöver är huruvida Trump försökt lägga sig i utredningen, samt om detta skulle kunna vara att anse som kriminellt.

"Om vi hade klarhet i huruvida presidenten inte gjort något kriminellt, så skulle vi sagt det", skall Mueller tidigare ha sagt, skriver Reuters.

Nya Zeelands centralbank, Reserve Bank of New Zeeland, RBNZ, lämnade styrräntan oförändrad, på 1,50 procent, under onsdags morgonen.

Beslutet var väntat enligt Reuters enkät, bland tillfrågade analytiker väntade sig samtliga att RBNZ skulle lämna styrräntan oförändrad.

RBNZ ändrade styrräntan senast den 8 maj i år, då den sänktes med 25 punkter till 1,50 procent.

Centralbankchefen Adrian Orr sade vid en pressträff att en sänkning av räntorna kan komma att behövas i framtiden givet den dämpade globala och inhemska tillväxten.

Asiatiska börser har inlett onsdagen något ned. Japanska Topix-index noteras i skrivande stund ned 0,6 procent, samtidigt som japanska räntor handlats upp 1-2 punkter över alla löptider under onsdags natten.

Fedchefen I St Louis, James Bullard talade på tisdagskvällen där han uppgav att en räntesänkning på 50 punkter av den amerikanska centralbanken i juli skulle vara "onödigt mycket". 

Bullard fortsatte och tillade att han skulle vara beredd att gå med på en sänkning på 25 baspunkter, något som tycktes vara en överraskning för marknaden då både amerikanska räntor och dollarn fick en märkbar rörelse uppåt.

Efter Bullard var det Fed-chefen Jerome Powells tur att tala han betonade att "kortsiktiga politiska intressen" inte påverkar penningpolitiken, med hänvisning till Donald Trumps upprepade önskemål om sänkt styrränta.

"Sedan början av året har vi haft en tålmodig ställning i utvärderingen av behovet för en räntesänkning", sade Powell.

"Kommittén kommer nu att noggrant bevaka konsekvenserna av inkommande information för de ekonomiska utsikterna och kommer agera på bästa sätt för att upprätthålla tillväxten med en stark arbetsmarknad och inflation nära målet på två procent", tillade han.

I eftermiddag väntas order för varaktiga varor i USA för juni, som sjönk 2,1% i maj jämfört med föregående månad. Det var svagare än väntat och den första nedgången i år, vilket av vissa tolkades som ett tecken på att de negativa effekterna av handelskriget nu blir synliga. Samtidigt reviderades också det starka marsutfallet ned. För maj pekar prognoserna mot att orderingången ska ha ökat 0,1% i maj. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer