ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Dollarn och amerikanska tioårsräntan ned under röd börsdag

Torsdagen bjuder på fortsatta dramatiska rörelser i USA. Medan New York-börserna faller rör sig den amerikanska tioårsräntan på de lägsta nivåerna på över ett och ett halv åt medan dollarn tappar.

Det mesta blinkar rött i New York på torsdagen. Förutom ett rejält börsfall med S&P 500 ned 1,7 procent noterar oljan sin största prisnedgång under en enskild handelsdag sedan december.

Den amerikanska tioårsräntan ligger nu strax under 2,3 procent, den lägsta nivån sedan hösten 2017. Torsdagen bjöd därmed på ännu en invertering av räntekurvan då tioårsräntan föll under tremånadersräntan, historiskt ett tecken på recession.

Nedgången kommer efter ökad oro för handelskriget mellan USA och Kina samt svagare inköpschefsindex för både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn. Flera analytiker som tv-kanalen CNBC talat med varnar nu för att konflikten mellan de två stormakterna riskerar att blossa upp i en ännu värre situation än tidigare skådat.

Analytiker på storbanken Bank of America har nu kapat sin prognos för den amerikanska tioåringen från 3 till 2,6 procent till slutet av året med hänvisning till effekterna från handelskriget och förväntade penningpolitiska stimulanser från centralbanker.

I protokollet från Federal Reserves senaste penningpolitiska möte som publicerades på onsdagskvällen fanns inga explicita hänvisningar till räntesänkningar. Direktionen upprepade dock beskedet att det inte finns anledning att vänta dig några höjningar i närtid och flera ledamöter påpekade att fortsatt svag inflation riskerar att sänka inflationsförväntningarna på sikt, något som tolkats som en signal för att det finns visst stöd i direktionen för en räntesänkning.

Även den amerikanska dollarn försvagas på torsdagskvällen, ned 75 punkter mot den amerikanska yenen och 27 punkter mot euron. Rörelsen är klart mindre mot kronan. En dollar kostar nu 9,6187 kronor vilket innebär att den blivit ett halvt öre billigare.

I en analys som publicerades på torsdagseftermiddagen ser dock SEB:s analytiker ingen anledning att tro att USA-semestrande svenskar kommer komma mycket billigare undan framöver. Både räntedifferensen mellan dollarn och andra valutor samt den starkare tillväxten i USA talar för fortsatt dollarförstärkning. Därtill är dollarn en defensiv valuta som bör stärkas på ökad osäkerhet.

”I närtid ser vi inte att de här faktorerna ska förändras särskilt mycket och det talar för att dollarn kommer att vara fortsatt stark. Vi utesluter därför inte att dollarn kan komma att kosta så mycket som 10 kronor innan vi möjligen ser en vändning mot slutet av det här året”, skriver SEB:s valutaanalytiker Richard Falkenhäll.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies