ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Dollarn lyfter på dämpade förväntningar om sänkt ränta

Dollarn har stärkts under natten mot onsdagen efter att förväntningarna på aggressiva räntesänkningar från Fed dämpats en aning. 

Fedchefen Jerome Powell betonade i ett tal under tisdagen att Fed var självständig från Trumpadministrationen och att besluten inte påverkas av "kortsiktiga politiska intressen". 

Donald Trump har upprepade gånger kritiserat Fed och chefen i synnerhet Jerome Powell för att de var för aggressiva med räntehöjningar under förra året. 

"Sedan början av året har vi haft en tålmodig ställning i utvärderingen av behovet för en räntesänkning", sade Powell.

"Kommittén kommer nu att noggrant bevaka konsekvenserna av inkommande information för de ekonomiska utsikterna och kommer agera på bästa sätt för att upprätthålla tillväxten med en stark arbetsmarknad och inflation nära målet på två procent", tillade han.

På annat håll sade Fedchefen i St. Louis, James Bullard, att en räntesänkning med 50 punkter i juni skulle vara onödigt mycket. 

Han sade samtidigt att genom att lämna räntan oförändrad i juni är det nu en hög sannolikhet för en sänkning i juli.

"Inflationen rör sig under målet vilket är överraskande. Tillväxten har varit högre än de flesta väntade sig. Arbetsmarknaden har varit fortsatt stark", sade han. 

Dollarn handlas under förmiddagen kring 107:45 mot yenen och 1:1360 mot euron.

Räntan på den amerikanska tioåringen har stigit 2 punkter till 2,01 jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Sannolikheten för en räntesänkning med 50 punkter i juli har sjunkit till 26 procent på onsdagen från 42 procent på måndagen.

De dämpade förväntningarna om sänkningar har också lyft europeiska räntor som är 1-3 punkter upp i onsdagshandeln. 

Norska kronan har stärkts 0,3 procent på onsdagen bland annat efter en stark arbetslöshetssiffra. 

Den norska arbetslösheten sjönk till 3,2 procent i april, en andra nedgång i rad med 0,3 procentenheter. 

SEB noterade att detaljerna var uppmuntrande då sysselsättningstillväxten steg 0,5 procent under senaste tremånadersperioden jämfört med föregående period. 

Pundet har tappat mot lägsta nivån på fem månader efter att Boris Johnson, favorit till att ta över efter Theresa May, sagt att han menar allvar med att Storbritannien lämnar EU utan avtal den 31 oktober om unionen inte vill omförhandla.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies