ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Dollarbrist får Fed att öppna pengakranen – pumpar in 50 miljarder

  • Foto: Claudio Bresciani / TT

Det har varit ett par turbulenta dagar på den amerikanska penningmarknaden där en akut dollarbrist tryckt upp övernatträntan. Som en konsekvens injicerade den amerikanska centralbanken Federal Reserve på tisdagen drygt 50 miljarder dollar i systemet och planerar att tillföra ytterligare likviditet under onsdagen. 

Bakom dollarbristen lurar bland annat stora skatteinbetalningar och upplåning från den amerikanska staten. 

”Samtidigt har bankernas dollarreserver hos Fed minskat stadigt de senaste åren i takt med att Fed har krympt sin balansräkning. På förhand är det svårt att veta hur stor Feds balansräkning behöver vara, men uppenbarligen ligger man nära den gränsen nu”, skriver SEB i sitt morgonbrev. 

Som mest steg övernatträntan, overnight repo rate, enligt Financial Times till 10 procent under tisdagen medan Fed funds-räntan trycktes upp till den övre delen av det beslutade intervallet på 2-2,25 procent. 

För att gjuta olja på vågorna tillhandhöll Fed på tisdagen en repofacilitet på 75 miljarder dollar, varav drygt 50 miljarder utnyttjades, och kommer på onsdagen tillhandahålla ytterligare 75 miljarder dollar. 

”Det underliggande problemet är att det inte finns tillräckligt med likviditet i systemet för att tillfredsställa efterfrågan och det är centralbankens jobb att tillgodose en sådan likviditet”, säger Roberto Perli, tidigare Fed-ekonom och nu partner på Cornerstone Macro, till Bloomberg. 

Ipek Ozkardeskay, marknadsanalytiker på London Capital Group, poängterar att det är viktigt att noterade att veckans ”repoincident” inte nödvändigtvis betyder att en ny likviditetskris knackar på dörren. 

”Men det är uppenbart att det ringer varningsklockor hos Fed, som nu tvingas skynda på lanseringen av ett nytt policyverktyg, en overnight-repofacilitet, för att minska trycket på korträntorna och undvika att likviditeten försvinner i framtiden”, skriver hon i en marknadskommentar. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies