ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Jämställdhet

DNB vill välja bort ojämställda advokatbyråer

Den norska storbanken DNB säger sig vilja slå ett slag för jämställdheten inom juristbranschen och säger nej till allt för mansdominerade advokatbyråer. Banken har av det skälet redan avslutat samarbetet med åtminstone en byrå.

DNB köper juridiska tjänster för 150 miljoner norska kronor per år och hoppas nu kunna sätta press på en bransch känd för föga familjevänliga arbetstider och låg andel kvinnliga delägare. 

Banken har valt att inleda ett närmare samarbete med advokatbyråerna Wiersholm och Wikborg Rein som båda ska ha presenterat "konkreta och bindande planer för att öka antalet kvinnor bland delägarna", enligt ett pressmeddelande.

Enligt DNB är bakgrunden till beslutet att kunderna förväntar sig en bank som tar samhällsansvar, men det handlar också om att fler kvinnor än män studerar.

"Advokatbyråer rekryterar unga talanger, men alltför många faller ifrån innan de når partnerskap. Vi på DNB är oroliga över att vi inte kommer att få samma kvalitet i rådgivningen när bolagen misslyckas med att hålla fast vid kvinnliga stjärnor", säger Audun Moen som är chef över bankens interna advokatfirma, DNB-advokatene, i bankens pressmeddelande.

Beslutet gäller DNB:s norska verksamhet men även den svenska delen av banken jobbar med frågorna.  

"Vi har sedan en tid tillbaka drivit ett långsiktigt och strategiskt jämställdhetsarbete. Det är inget att hymla med att bank- och finans är en ganska konservativ och mansdominerad bransch. Vi vill titta på strukturer och normer både hos oss och i branschen för att skapa en mer inkluderande kultur med fokus på jämställdhet", säger DNB svenska HR-chef Joakim Nordenstam till Di.

På den svenska marknaden är DNB mest verksamma på företagsmarknaden men har även privatkundsprodukter inom kreditkort, billån och fonder.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer