ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

DNB börjar ställa klimatkrav på lånekunder

Norges största bank DNB har börjat ställa klimatkrav på sina företagskunder. Flera företag har redan fått nej på sina låneansökningar sedan den nya strategin infördes, rapporterar NRK.

"Det handlar om företag vi upplever har för hög klimatrisk, som vi anser inte vara bärkraftiga på lång sikt och som vi inte upplever har tagit tag i utmaningarna på ett bra sätt", säger Benedicte Schilbred Fasmer, högsta ansvarig för företagskunder på DNB, till NRK.

Banken har inkluderat kraven i sin kreditprocess och har även minskat andelen lån till företag inom fossil energi - även om Schilbred Fasmer påpekar att DNB gärna beviljar lån till satsningar som kan ge företag ökad hållbarhet.

"Det handlar först och främst om att vi önskar bli mindre oljeberoende, och sprida vår utlåning till fler branscher och sektorer", säger Benedicte Schilbred Fasmer.

Även Norges näst största bank, Sparebank1, tänker vidta åtgärder på området. Inom kort kommer också deras lånekunder att få frågor om sin syn på klimatrisk, enligt Sparebank1:s koncernchef Arne Austreid. Inte heller Sparebank1 vill expandera inom området olja och gas.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies