ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

DN: BMW har satsat 650 miljoner kronor i Northvolt

  • Foto: Jesper Frisk
  • Foto: Matthias Schrader

Den tyska biljätten BMW är en av flera som i somras meddelade att man fortsätter att investera i batteriuppstickaren Northvolt. Nu rapporterar Dagens Nyheter att BMW satsat totalt 650 miljoner kronor i ”Tesla-svensken” Peter Carlssons bolag.

BMW var en tidig investerare i Northvolt och satsade drygt 100 miljoner kronor i bolagets testanläggning i Västerås – en satsning som Andreas Raith, chef för BMW:s battericellsteknik i München, betecknar som viktig framför allt för sitt signalvärde.

Men sedan dess har BMW fortsatt att investera. I oktober i fjol tillkännagavs att BMW var partner i ett teknikkonsortium för att bygga kunskap om försörjningskedjan till litiumjonbatterier, som BMW investerade i. Di kunde då avslöja att det i själva verket handlade om ett lån med option att omvandla pengarna till en investering.

I somras avslöjade Di också att finansieringen av den nya batterifabriken i Skellefteå är säkrad, med byggstart planerad till augusti i år. Bland finansiärerna fanns främst Volkswagen och Goldman Sachs, samt även AMF, Folksam, Ikeastiftelsen IMAS – och BMW. 

För Dagens Nyheter berättar nu Andreas Raith att BMW:s investering i juni uppgick till ytterligare 50 miljoner euro, och att bolaget således totalt investerar motsvarande knappt 650 miljoner kronor.

Satsningen bleknar emellertid bredvid Volkswagens investeringar i Northvolt som uppgår till runt 900 miljoner euro och där VW tagit en ägarandel på 20 procent i det svenska batteribolaget.

I intervjun med DN får BMW:s batterichef frågan om han är ängslig för att VW ska ta alla batterier, som med start 2023 förväntas börjar spottas ut från Skellefteåanläggningen.

”Vi ser inte det som ett problem. Som leverantör förbinder sig Northvolt att leverera vissa volymer”, svarar han.

Northvolt bekräftar också att man håller produktionskapacitet öppen för såväl BMW som för andra framtida kunder.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer