Annons

Di:s expert: Börsen jublar ibland för tidigt – ”finns fallhöjd”

Stockholmsbörsen har i likhet med andra större börser klättrat vidare när hoppet vuxit om att ett coronavaccin ska kunna komma snart. Men optimismen kan ha gått för långt, varnar Di:s Ulf Petersson.

”Ibland tar marknaden ut segern i förskott”, säger han i Analyspodden.

Foto:Michael Nagle

Oron kring Kinas agerande Hongkong och en stegrande konfliktnivå mellan Kina och USA sänkte stämningen på Stockholmsbörsen på fredagen. Men nedgången är måttlig och kan inte mäta sig med den kraftiga uppgång som noterades tidigare i veckan när hoppet om ett vaccin mot corona i kombination med signaler om nya ekonomiska stimulanser fick börsen att klättra 4,4 procent på måndagen.

”Trots corona är börsen bara ned drygt 10-11 procent sedan årsskiftet, det tycker jag är ganska lite med tanke på den otroliga effekt viruset haft på ekonomin. Det finns absolut fallhöjd om det börjar gå snett”, säger Ulf Petersson i Di:s Analyspodden.

”Jag tror inte att det kommer att finnas något färdigt vaccin i år, men ibland tar marknaden ut segern i förskott. Det är en ryktesstyrd börs”, fortsätter han.

Att tonen hårdnar mellan USA och Kina tycks alltså inte heller bekymra särskilt mycket. Kanske har det med skälen till konflikten att göra, resonerar Felicia Åkerman.

”Båda sidorna har ett intresse just nu av att fokusera på något annat än coronakrisen och hanteringen av den. För både Kina och USA är det nog mer bekvämt att ägna sig åt den här konflikten än att försöka försvara hur man agerat kring virusutbrottet”, säger hon.

De kraftiga stimulanserna för att få fart på ekonomierna tycks också fortsätta på många håll, särskilt som Frankrike och Tyskland i veckan enades om en räddningsfond för EU på 500 miljarder euro. Den ska finansieras med EU-gemensam upplåning, vilket i praktiken innebär euroobligationer – och ett steg mot gemensam finanspolitik.

”Är det bara tillfälligt och pengarna återbetalas när krisen är över är det en sak. Men många saker som genomfördes under finanskrisen beskrevs som extraordinära och de blev kvar även efteråt. I grunden är det bra att göra det här just nu – man måste få till stimulanserna. Men om man hamnar i en situation där det är vardagsmat blir det svårare att sätta press på de länder som måste dra ned på sina skulder, det kan bli mer konflikter i EU-samarbetet”, säger Felicia Åkerman.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?