ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Flygbolagen dyker efter jättens rapport – analytiker: ”Investerarna oroade”

  • Foto: Michael Probst

Lufthansas halvårsrapport kunde ha varit värre, men utsikterna för innevarande halvår är osäkra, skriver Deutsche Bank i en snabbkommentar efter tisdagsmorgonens rapport. Flygbolaget faller kraftigt efter rapporten.

Angående de försiktiga utsikterna noterar banken att flygoperatören i rapporten lyfter fram att de ekonomiska utsikterna försvagas på bolagets hemmamarknader.

”Riskerna för att affärstrenderna förvärras under andra halvåret mot det första halvåret har ökat”, framhöll Lufthansa vidare i rapporten påminner Deutsche.

Lufthansa framhöll vidare i halvårsrapporten att marknaden förväntas vara utmanande åtminstone under resterande del av 2019 efter ett halvår med ihållande överkapacitet, aggressiv konkurrens och ökad priskänslighet i efterfrågan.

Både Deutsche och Credit Suisse pekar båda på att helårsguidningen som implicerar ett justerat rörelseresultat om 2,0–2,4 miljarder euro för innevarande helår behölls, mot en konsensusprognos om 2,1 miljarder euro.

Lufthansa tappar drygt 5 procent i Frankfurt, Star Alliance-partnern SAS backar 3,5 procent i Stockholm och har tappat 9 procent på en vecka. I Oslo är Norwegian ned i samma härad som SAS både för dagen och den senaste veckan. Inom lågprissegmentet fortsätter även Ryanair, som rapporterade på måndagen, ned och har backat omkring 9 procent på en vecka.

Credit Suisse noterar även att koncernens justerade rörelsemarginal var 2,4 procent under det första halvåret (6,2) varpå bolaget måste nå upp till åtminstone en ”hög ensiffrig rörelsemarginal under det andra halvåret för att hålla helårsguidningen på 5,5-6,5 procent”. Under det andra halvåret 2018 var denna marginal 9 procent, påminner investmentbanken.

Koncernmarginalguidningen sänktes i juni från tidigare bedömning om 6,5 till 8,0 procent. Bolaget meddelade då att lågprisdelen Eurowings bedöms ha en negativ marginal om mellan -4 och -6 procent, vilket upprepas efter sänkningen i juni från en tidigare bedömning om ett resultat nära noll. Credit Suisse noterar att Eurowings rörelsemarginal var -14 procent under det första halvåret. Lufthansa lade i juni fram en plan för att vända Eurowings till vinst ”så snabbt som möjligt”.

I halvårsrapporten anges det att Eurowings kapacitetstillväxt förväntas vara -1 procent innevarande helår, mot tidigare bedömning om en oförändrad nivå.

”Eurowings är en stor men underpresterande plattform som står för 12 procent av koncernintäkterna men inte genererar någon vinst”, skriver RBC i en snabbkommentar. Investmentbanken bedömer att Lufthansa-aktien får det svårt att gå bättre före det syns bevis på att åtgärderna i Eurowings biter.

Inom Lufthansa-nätverket (affärsområdet Network Airlines), varumärkena Lufthansa, Swiss och Austrian, spås liksom i juni en justerad rörelsemarginal om 7 till 9 procent för helåret, efter 5,1 procent i det första halvåret (9,3).

”När vi rör oss in i högsommar gör uttalandena om en fortsatt tuff miljö investerare oroade för efterfrågan under resterande del av 2019”, säger Berenbergs analytiker Daniel Roeska till Bloomberg News.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies