ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Deutsche Bank indragen i malaysisk jätteskandal

  • Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt och Goldman Sachs kontor i Kuala Lumpur. Foto: Michael Probst/AP, Nadirah Zakariya/Bloomberg

Den tyska storbanken Deutsche Bank utreds av amerikanska myndigheter i samband med skandalen runt investeringsfonden 1MDB. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Den gigantiska härvan kring 1MDB, den malaysiska investeringsfonden som använts för att förskingra motsvarande över 40 miljarder kronor, har tidigare bland annat lett till att investmentbanken Goldman Sachs stämts av Malaysias regering.

Goldman Sachs är dock inte den enda storbanken som ska ha varit inblandad i skandalen. Enligt uppgifter till tidningen Wall Street Journal utreds nu även Deutsche Bank av amerikanska myndigheter.

Enligt Wall Street Journal ska Deutsche Bank vara omnämnd inte mindre än 167 gånger i ett dokument där det amerikanska justitiedepartementet redogör för turerna i härvan. Det kan jämföras med 56 omnämningar av Goldman Sachs.

Enligt justitiedepartementet ska Deutsche Bank ha haft kopplingar till 1MDB redan när fonden startades 2009. Fem år senare ska den tyska storbanken ha arrangerat nödlön på totalt 1,2 miljarder dollar till fonden. Merparten av detta ska ha stulits av personer som pekats ut som centrala spelare i svindleriet.

Enligt uppgifter till Wall Street Journal har den tidigare Goldman Sachs-medarbetaren Tim Leissner spelat en nyckelroll i utredningen kring Deutsche Bank. En av hans tidigare kollegor på den amerikanska investmentbanken som arbetade med bland annat 1MDB ska senare ha gått vidare till Deutsche Bank där hon fortsatte att handha transaktioner med investeringsfonden.

Personen i fråga ska ha lämnat sitt jobb på den tyska storbanken efter att Deutsche Bank upptäckt att hon stått i kontakt med den malaysiske finansiären Jho Low som enligt amerikanska myndigheter varit en huvudperson i skandalen.

Tim Leissner erkände förra året att han brutit mot USA:s penningtvättslagstiftning och annan lagstiftning mot korruption utomlands.

Wall Street Journals uppgifter innehåller ingenting som indikerar att Deutsche Bank medvetet skulle ha understött svindleriet. Istället beskrivs det som att banken lurats av företrädare för investeringsfonden. Utredningen väcker dock frågetecken kring hur väl bankens risksystem fungerat. Deutsche Bank utreds sedan tidigare av amerikanska myndigheter i samband med en penningtvättshärva och av den amerikanska kongressen för sina kopplingar till presidenten Donald Trump.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer