ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Källor: Deutsche la locket på i fem år om misstänkta transaktioner

Deutsche Bank dröjde fem år med att rapportera fler än en miljon misstänkta transaktioner med Danske Bank. Det tog fram tills i februari i år – fem år efter att en visselblåsare flaggat för en gigantisk penningtvättshärva – innan myndigheterna fick full kännedom, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Tyska Deutsche Bank agerade korrespondentbank för den danska konkurrenten Danske Banks filial i Estland mellan 2007 och 2015, skriver Reuters. Filialen är nu nedstängd och Danske Bank har kastats ut ur Estland av landets finansinspektion.

Uppgifter om Deutsche Bank-transaktionerna lämnades in till utredande tyska myndigheter i februari, vilket ledde till utökade undersökningar mot Deutsche, enligt nyhetsbyrån.

”Åklagare utreder nu om medarbetare eller ledning i Deutsche godkände transaktionerna och om de därefter försökt att mörka detta”, skriver Reuters.

Deutsche Bank har avböjt att kommentera den fem år långa perioden av tystnad mot myndigheterna. Den tyska banken slutade dock att verka som korrespondentbank för Danske Bank 2015, och skriver i ett mejl att personalstyrkan med uppgifter inom regelefterlevnad och anti-penningtvätt har mer än tredubblats sedan 2016.

Så sent som i september blev Deutsche Banks högkvarter genomsökt av tyska myndigheter i utredningen om penningtvättsaffärer. 

Deutsche har gjort sig ökända inom penningtvätt, affärer med diktatorer och marknadsmanipulation med ett försvagat kreditvärde som följd av myndighetsutredningar i flera länder.

Bland de mer högprofilerade fallen finns utöver inblandning i Danske Banks penningtvättsskandal också kartellbildning i Australien och flera fall av avancerad och otillåten skatteplanering i Europa. Dessutom synas bankens affärer med Donald Trump i sömmarna av amerikanska myndigheter.

Danske Bank har erkänt att den estniska verksamheten genomfört misstänkta transaktioner uppgående till omkring 2.000 miljarder kronor från utländska kunder som fört ut pengar ur landet. De utländska kundförbindelserna bestod till största delen av ryska affärsmän och politiker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer