ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Det tyska industriförtroendet faller dramatiskt

Fallet i den tyska industrins framtidstro de senaste månaderna har gått "dramatiskt snabbt".

Det säger Holger Bingmann, ordförande för det tyska exportförbundet BGA, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt i samband med en tillställning anordnad av Tysk-Svenska Handelskammaren på torsdagen.

BGA representerar 125.000 företag med export till 233 länder.

På torsdagen kom PMI-siffror som visade att den tyska industrins optimism i januari föll under det viktiga 50-strecket för första gången sedan i november 2014.

 "Det gick dramatiskt snabbt. Under de senaste månaderna var det dramatiskt. Det handlar naturligtvis om brexit", säger Bingmann.

Under de senaste månaderna har oron ökat för att Storbritannien ska lämna EU utan ett avtal, en så kallad hård brexit och, enligt Bingmann, vet framförallt små och medelstora företag i Tyskland vet helt enkelt inte hur de ska förbereda sig för ett sådant utfall.

"Vi vet inte ens hur en tulldeklaration ser ut, vi har inte ens formulären", säger han.

Bingmann själv är "fortfarande hoppfull" och tror inte på en hård brexit. Hans bedömning är att det blir en förlängning av förhandlingarna mellan Storbritannien och EU, men frågan är vad detta skulle lösa.

De pågående handelskriget mellan USA och Kina är en annan stor orosfaktor för den tyska industrin.

BGA-chefen säger att det som är positivt sedan i somras är att de två länderna fortfarande talar med varandra och att vi fortfarande inte vet vad de talar om, vilket han tror betyder att de verkligen talar och letar efter en lösning. 

"Men vad som verkligen skrämmer mig är timingen när det gäller brexit och förhandlingarna mellan USA och Kina. I slutet av mars kan vi ha en väldigt dramatisk situation", säger han, men tillägger snabbt att det vare sig är något han tror eller hoppas på. 

Trump-administrationen utreder för närvarande om importtullar ska införas på europeiska bilar på grund av säkerhetsskäl, enligt sektion 232-lagen.

BGA-chefen noterar att större delen av de tyska tillverkarnas produktion nu sker i USA och Asien, inte i Tyskland.

"Men tullar skulle definitivt skada värdekedjorna i hela världen… Alla dessa värdekedjor är så sammanflätade och om dessa påverkades skulle det kunna leda till ett dramatiskt stopp. Det skulle destabilisera hela flödet av varor mellan USA, Kina och Europa", säger han.

BGA-chefen betonar att han fortfarande är optimistisk och hoppas att USA och Kina ska nå en lösning, men samtidigt noterar han att de tyska företagen kanske bör fundera mer över beroendet av Kina. 

 "Vi kanske skulle fråga oss själva om vi verkligen behöver den sista miljonen i försäljning och istället handla mer med länder som vi delar värdegrund med", säger han.

BGA-chefen tror inte att Sveriges ekonomi behöver skadas alltför mycket om den tyska tillväxten dämpas, eftersom våra två länders företagsstruktur delvis skiljer sig åt.

"Vi ser alltid lite avundsjukt på ert land, och era framgångar på IT-sidan. Vår tyngdpunkt ligger mycket mer på traditionell tillverkningsindustri", säger han och tillägger att digitaliseringen går alldeles för långsamt i Tyskland.

De Gula västarnas politiska protester i Frankrike är inget som påverkar den tyska ekonomin i nuläget, men Bingmann noterar att förhoppningarna på president Emmanuel Macron har kommit på skam.

"Vi visste alltid att han skulle få problem med sina förslag så småningom… men vi försökte glömma bort fransmännens historia med strejker. Frankrike kommer inte att ha en så positiv påverkan som vi hoppades på för två år sedan", säger han.  

Valet till Europaparlamentet i maj ser han som mycket viktigt, speciellt med tanke på den framväxande populismen och nationalister i flera länder.

"Jag är rädd att det är ett väldigt avgörande val den här gången. Timingen kan vara verkligt dålig om vi får försvagning av ekonomin tillsammans med en hård brexit och sammanbrott i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. I slutet av 2019 kan vi vara vid en världsomspännande kollaps eller ha ett Europa som är tillbaka där det ska vara", säger Holger Bingmann.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer