ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tidigare Tetra Pak-toppen ny ordförande för Alfa Laval

  • Dennis Jönsson. Foto: Christophe Moratal

Efter 17 år som styrelseordförande för den skånska börsjätten Alfa Laval har Anders Narvinger avböjt omval.

Verkstadsbolagets storägare föreslår nu att Tetra Paks före detta vd Dennis Jönsson ska träda in i hans plats.

På måndagen föreslog verkstadsbolaget Alfa Lavals valberedning inför årsstämman 2020 att före detta Tetra Pak-veteranen Dennis Jönsson blir ny ordförande.

Familjen Rausings förpackningsjätte Tetra Laval är största ägare av Alfa Laval och kontrollerar 29,1 procent av aktierna i bolaget.

Dennis Jönsson har nyligen lämnat sin 14-åriga roll som vd Tetra Pak där han varit verksam i totalt 36 år.

Han har tidigare inte arbetat för Alfa Laval, men verkstadsbolagets valberedning anser att han ändå är högst lämplig styrelseordförande för börsjätten.

”Dennis har en väldigt lång industriell erfarenhet. Han har bred erfarenhet av att leda stora organisationer och team. En synnerligen kapabel person”, säger Finn Rausing, styrelsemedlem i Alfa Laval och tillika valberedningens ordförande.

Dennis Jönsson har jobbat internationellt sedan 1980 och har en civilekonomexamen i bagaget.

”Vi anser att han på ett utmärkt sätt kommer att fortsätta leda ett redan existerande framgångsrikt arbete, som den nuvarande styrelseordförande och koncernchefen gjort i flera år. Anledningen till att de flesta kanske inte känner igen Dennis Jönsson är just för att han arbetat utomlands de senaste dryga 40 åren”, säger Finn Rausing.

Alfa Laval och Tetra Pak skiljer sig till stor del åt som bolag, men har likheter inom just livsmedelssegmentet. Verkstadsbjässen är nämligen leverantör till Tetra Pak, medan huvudinriktningen är inom helt andra områden.

Efter att ha suttit 17 år i styrelsen önskar nu Anders Narvinger att få avgå från posten.

”Det är inget konstigt med det, han har fyllt 70 år förra året och vill gärna stiga av”, konstaterar Finn Rausing.

Anders Narvinger har genom åren haft många tunga uppdrag i styrelser i bolag på Stockholmsbörsen, till exempel Telia. Men efter att han lämnar Alfa Laval är hans enda kvarvarande uppdrag ordförandeposten i teknikjätten ÅF.

Valberedningens övriga förslag på förändringar i Alfa Lavals styrelse kommer att presenteras i kallelsen innan årsstämman som hålls i Lund 23 april nästa år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer