ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Demoskop: Kristdemokraterna får större väljarstöd än Centerpartiet

  • Foto: Jessica Gow/TT

Kristdemokraterna får större väljarstöd än Centerpartiet i Demoskops januarimätning. ”Det är en dramatisk utveckling om man drar sig till minnes hur uträknade KD var”, säger Demoskops vd Anders Lindholm till Expressen.

Enligt undersökningen, som är beställd av tidningen, tappar Moderaterna stöd i den pågående ostyriga regeringsbildningen samtidigt som Socialdemokraterna ökar. I jämförelse med decemberundersökningen tappar Moderaterna 1,8 procentenheter samtidigt som Socialdemokraterna ökar lika mycket. 

Centerpartiet samlar 6,9 procent av väljarstödet (minus 1,5 procentenheter) samtidigt som Kristdemokraterna ökar med 1,9 procentenheter till 7,7 procent. 

”När partiet och Annie Lööf har försökt ta kommando över hur situationen ska tolkas och hur processen ska drivas förefaller effekten nu i stället ha blivit att man tappat initiativet, och till stor del trovärdigheten i bredare grupper”, säger Anders Lindholm till Expressen.

Men undersökningen visar också en väljarström från Moderaterna till Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna tappar 1,2 procentenheter jämfört med mätningen i december.

Stödet för Vänsterpartiet ligger oförändrat medan det minskar med 0,3 procentenheter för Miljöpartiet till 3,8 procent och ökar med 0,1 procentenheter för Liberalerna till 4,5 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies