ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Galen aktiehandel i Kina – sämsta aktien steg ”bara” 84 procent

  • Foto: AP Photo/Ng Han Guan

Handeln på Star market, Kinas nya börs för företag inom teknikbranschen, inleddes på måndagsmorgonen lokal tid.  Och det gick vilt till.

Det blev gigantiska kurslyft när handeln inleddes på Star market, en nystartad kinesisk börs för teknikaktier som ska utmana Nasdaq i New York.

 Snittlyftet för de 25 bolagen som noterats på börsen blev 140 procent och 16 av de 25 aktierna mer än fördubblade sitt värde.

Mest steg halvledartillverkaren Anji Microelectronics aktie, som fyrfaldigade sin kurs från introduktionspriset. Det innebär att bolaget nu värderas till 242 gånger fjolårets vinst.

”Prisuppgångarna är mer vansinniga än vad vi hade väntat oss”, säger Stephen Huang, vice vd på investmentbolaget Shanghai See Truth.

Han varnar för kraftiga bakslag.

”Detta är bra bolag, men värderingarna är för höga. Att köpa nu är ingen bra idé”, säger han.

Den aktie som hade sämst utveckling under första handelsdagen på Starbörsen lyfte 84 procent.

Starbörsen drivs av Shanghaibörsen och är utformad som en kopia på Nasdaqbörsen i New York. Syftet med den nya börsen är att få Shanghai att växa som finansiellt centrum för att kunna utmana New York och Hongkong och att stora kinesiska företag, som Alibaba och Baidu, ska kunna registrera sig på den inhemska börsen i stället för på Wall Street.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies