ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Danske Bank uppges ha fått miljardbud på svenska Danica Pension – Altor får nobben

Danske Bank bekräftar på torsdagskvällen att man är i förhandlingar om att sälja Danica Pension Sverige framför näsan på Altor. Enligt danska affärstidningen Børsen är den ledande spekulanten den danska kapitalfonden Polaris tillsammans med tyska Acathia Capital.

Budet uppges vara värt över två miljarder danska kronor, motsvarande 2,7 miljarder svenska kronor.

Krisdrabbade Danske Bank har enligt uppgifter satt av närmare 18 miljarder danska kronor för att täcka eventuella böter i spåren av penningtvättskandalen i Estland. Ett sätt att få in medel kan vara den försäljningsprocess av Danica Pension Sverige som Danske Bank i ett pressmeddelande bekräftar att man är mitt uppe i.

Pressmeddelandet, som skickade ut på kvällen efter en förfrågan från Børsen, nämner ingen intressent vid namn:

”Förhandlingarna pågår för närvarande och det är inte säkert att affären genomförs", heter det i pressmeddelandet.

Enligt Børsens källor med insyn i förhandlingarna ska budet från Polaris vara värt över 2 miljarder danska kronor. Tidningen skriver även att svenska riskkapitalbolaget Altor tillsammans med Nordic Insurance Consolidation Group (NICG) också har lagt ett bud på Danica Pension Sverige, men att det var 5–10 procent lägre än Polaris dito.

Enligt källorna är Altor och NICG nu frånsprungna i processen.

Enligt Danica Pensions årsredovisning för 2017 växte den svenska verksamheten kraftigt med en premietillväxt på 38,8 procent som närmar sig 13 miljarder kronor.

Per Grønborg, Danske Bank-analytiker på SEB, säger till Børsen att den förestående försäljningen ser ut som att Danske Bank ”kastar in handduken i Sverige”.

"”Jag antar att Danske Bank inte har fått den skala i Sverige som man vill ha. Danica Pension är fortsatt en liten spelare i Sverige."

Danica Pension Sverige har funnits i Sverige sedan 1999 och har enligt information på sin hemsida cirka 150.000 privatkunder och 15.000 företagskunder i Sverige.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies