ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Danske Bank lämnar omvänd vinstvarning – höjer resultatprognosen

  • Foto: Nora Lorek/TT

Danske Bank höjer sin resultatprognos efter skatt för 2019 från ”mitten av spannet 13-15 miljarder danska kronor” till 15 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande

Det är andra gången på en vecka som prognosen justeras upp.

I måndags höjdes förväntningarna efter försäljningen av Danske Banks ägarandel i LR Realkredit. Resultatet av försäljningen hamnade i intervallet 0,7-0,8 miljarder danska kronor vilket påverkar Danske Banks resultat positivt.

Den främsta anledningen till den senare prognoshöjningen är skattemässiga: Av ett pressmeddelande framgår att Danske Bank sedan 2009 ingått i en internationell sambeskattningslösning som man avser att avsluta 2019. Det får till konsekvens att en avsättning tillbakaförs till banken som påverkar resultatet positivt med 5,2 miljarder danska kronor. 

Dessutom påverkar ytterligare extrordinära poster resultatet. Banken gör goodwillavskrivningar på 2 miljarder kronor, ökade bruttokostnader på 1 miljard danska kronor och extraordinära kreditförluster på 0,4 miljarder kronor,vilket resulterar i en påverkan netto med 1,1 miljarder danska kronor.

Danske Banks aktie handlas upp med 2,2 procent i Köpenhamn på torsdagseftermiddagen, väl över börsens uppgång på 0,3 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer