ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Danske Bank: Ingen lågkonjunktur i sikte det närmaste året

Danske Bank ser goda anledningar att tro att det inte är någon lågkonjunktur på väg det närmaste året. 

Ihållande tillväxtoro och politisk osäkerhet har skakat börsen under de senaste veckorna, och förutom svag makrostatistik har investerarna tagit fasta på den inverterade räntekurvan i såväl USA som Tyskland och Storbritannien. 

Danske Bank konstaterar i ett marknadsbrev att den amerikanska kurvan historiskt sett har varit en träffsäker indikator på förestående lågkonjunktur, men menar att det finns två förmildrande omständigheter när det gäller räntekurvan.

För det första har det dröjt i genomsnitt 17 månader från att kurvan inverterat tills lågkonjunkturen kommer. Vidare menar banken att kurvan den här gången kan ha inverterat tidigare än den brukar.  

"Historiskt har det ofta funnits en katalysator för en lågkonjunktur. Ekonomisk överhettning, eufori på de finansiella marknaderna, åtstramande penningpolitik och oljeprischocker är några utlösande orsaker. Vi ser dock inte tecken på något av detta nu. Sedan 2012 har tillväxten varit förhållandevis dämpad, inflationen låg och penningpolitiken expansiv. För att en recession ska bli verklighet krävs någon form av chock i ekonomin, vilket exempelvis skulle kunna vara ett storskaligt handelskrig. Vårt huvudscenario är dock att vi kommer att undvika det", resonerar Danske Bank. 

Vidare konstaterar banken även att penningpolitiken kommer att vara fortsatt stödjande då Federal Reserve spås sänka räntan fem gånger de närmaste tolv månaderna.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies