ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Danska krisbolaget lovar mer ”bang for the buck” nästa år

Den danska elektroniktillverkaren Bang & Olufsens aktieägare bjuds på en välkommen men sällsynt kursuppgång på torsdagen efter att bolaget lämnat bokslutsrapport för det brutna räkenskapsåret. 

Siffrorna för verksamhetsåret 2018/2019 imponerade inte: Omsättningen föll med drygt 15 procent från 3,3 miljarder till 2,8 miljarder danska kronor, resultatet efter skatt slaktades med 77 procent från 81 miljoner kronor till 19 miljoner kronor och det fria kassaflödet noterade till minus 272 miljoner kronor, att jämföra med plus 85 miljoner verksamhetsåret tidigare.

Men det krävs mer än några svaga nyckeltal för att ytterligare sänka en aktie i ett bolag som vinstvarnat tre gånger och som handlats ner med över 70 procent det senaste året. 

Investerarna tog i stället uppenbart fasta på vd:n Henrik Clausens prognos att verksamhetsåret 2020/2021 ska vända tillbaka bolaget till tillväxt och aktien handlas vid 13-tiden upp med 4,3 procent till kursen 45,58 danska kronor.

Vd:n tog dessutom fasta på att Bang & Olufsen kommit långt i sin omstöpning av företaget och att man trots allt levererar svarta tal på sista raden. Det senaste året har Bang & Olufsen dragit tillbaka sina produkter från 2.000 butiker med olönsam försäljning. Nya tv-apparater som Bang & Olufsen utvecklat tillsammans med sydkoreanska LG ska bidra till att vända bolaget till lönsamhet igen.

En av de stora utmaningarna för bolaget framåt blir att minska sitt varulager, som vid räkenskapsårets utgång uppgick till 596 miljoner danska kronor, motsvarande nästan 850 miljoner svenska kronor. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer