ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Spelbolagen rasar mot skattehöjning – varnar för branschkollaps

Danmarks regering höjer skatten på onlinespel till 28 procent från dagens 20 procent från och med den första januari 2021. Nu varnar en spelbolagschef för kollaps i branschen. 

Beslutet är en överenskommelse mellan den socialdemokratiska minoritetsregeringen och samarbetspartierna Radikale venstre, SF och Enhedslisten. Den höjda skatten på 28 procent väntas ge extra skatteintäkter om 150 miljoner danska kronor årligen från och med 2021. Som jämförelse ligger spelskatten i Sverige på 18 procent sedan det nya licenssystemet infördes vid årsskiftet.

Danmark genomförde en reglerad spelmarknad år 2012 och blev därmed ett av de första europeiska länderna att införa spellicens fö   r privata aktörer. Statliga Danske Spil har dock monopol på att erbjuda turspel förutom onlinecasino. 

Kindred Groups danska chef Kim Olesen säger till danska finanstidningen Börsen att politikerna spelar med branschens framtid. 

”Det här kan betyda möjlig kollaps av onlinebranschen. Inom loppet av några år kommer vi vara tillbaka med ett utvidgat monopol och betydligt sämre produkter för våra användare”, varnar Kim Olesen.

Kindreds Kim Olesen tror att väsentligt fler danskar kommer söka sig till utländska spelaktörer. Han tvivlar på att höjningen kommer kunna dra in 150 miljoner extra till kassan.

”Jag tror vi kommer se ett tapp i omsättningen och det kommer sluta med att vi ger noll kronor extra till staten”, säger Kim Olesen och spår att flera av dagens 45 licensierade spelaktörer kommer ge upp den danska marknaden. Till slut, menar Kim Olesen, kommer det vara högst 2-3 aktörer med den statliga jätten i frontlinje.

Ett av argumenten till höjningen var att bekämpa spelberoende, men enligt danska branschföreningen för onlinespel så är den ambitionen bara ett spel för gallerierna. 

”Man gör det 150 miljoner kronor dyrare för danskarna att spela men öronmärker inte ett öre till insatser mot spelberoende. Det handlar inte om att skydda spelarna. Man vill ha in mer pengar till statskassan”, skriver branschföreningens generalsekreterare Morten Rønde. 

Skattehöjningen gav avtryck bland de svenska spelbolagen under tisdagen. Betsson och Kindred, som båda har spellicens i Danmark, föll 8,1 procent respektive 4,6 procent. 

Beskedet kom dock inte som någon överraskning för Betsson.

”Den danska marknaden är inte vår största marknad”, säger bolagets vd Pontus Lindwall som i övrigt inte vill kommentera skattehöjningen.

Kindreds presschef Alexander Westrell håller med sin danska kollega om att beslutet kommer leda till både sämre konsumentskydd och lägre skatteintäkter. 

”Det är för tidigt att avgöra hur detta eventuellt påverkar vår verksamhet i Danmark men klart är att licenserade aktörer får en sämre produkt. Generellt har vi lyckats väl med att absorbera dessa skatter tack vare vår storlek och skala. Men man ska komma ihåg att i en digital bransch är alternativet bara ett knapptryck bort”, skriver Alexander Westrell i ett mail till Di. 

Flera svenska spelbolag har gått kräftgång på börsen i år. Betsson och Kindred har backat drygt 42 procent respektive 31 procent i år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer