ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Mångmiljardförlust för Daimler – lovar rejäl bättring

  • Foto: Jack Mikrut

Den tyska fordonskoncernen Daimler räknar med en "avsevärd" förbättring i ebit-resultatet och kassaflödet under det andra halvåret. Det skriver Daimler i ett pressmeddelande i samband med sin halvårsrapport.

För det andra kvartalet redovisar Daimler ett ebit-resultat på -1,6 miljarder euro, vilket är i linje med bolagets preliminära besked som meddelades i mitten av juli då Daimler vinstvarnade för 2019.

Försäljningen uppgick till 42,7 miljarder euro andra kvartalet, vilket är något högre än analytikernas snittförväntningar som låg på 41,3 miljarder euro, enligt Bloomberg News.

"Vårt resultat för det andra kvartalet var främst påverkade av extraordinära poster om 4,2 miljarder euro. Därför är vårt fokus för den andra halvan av detta år att förbättra vår operativa utveckling och kassaflödesgenerering", skriver Daimlers vd Ola Källenius i rapporten. 

Daimler Trucks ökade intäkterna med 14 procent till 10,5 miljarder euro under det andra kvartalet.

Intäkterna lyftes av högre enhetsförsäljning i Nafta-regionen men också av positiva valutakurseffekter, skriver Daimler i delårsrapporten.

Trucks ebit-resultat ökade till 725 miljoner euro (546) andra kvartalet, med en marginal på 6,9 procent (5,9).

För helåret 2019 upprepar Daimler prognosen för hela koncernen om att ebit-resultatet väntas bli avsevärt lägre än under 2018.

Daimler Trucks väntas kunna nå en ebit-marginal på 7-9 procent för helåret. Trucks försäljning i totala enheter väntas växa något jämfört med föregående år. I Nafta-regionen räknar Trucks med att öka enhetsförsäljningen något medan bolaget i EU30-regionen och Japan spår en försäljning i nivå med fjolåret, heter det i rapporten.

Daimler räknar med fortsatta gynnsamma marknadsförhållanden för tunga- och medeltunga lastbilar generellt sett. Marknaden för class 6-8 i Nafta-regionen väntas kunna uppgå till en något högre nivå i år än i fjol.

Efterfrågan i EU30 spås under 2019 ligga kvar på samma höga nivå som under 2018, uppger Daimler.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies