1515
Annons

Dagens rekar: Nya köpstämplar för Arjo och Epiroc

Epirocs vd Helena Hedblom.
Epirocs vd Helena Hedblom.Foto:Jack Mikrut

I onsdagens rekommendationsskörd syns en höjning till köp från behåll av Atlas Copcos gruvutrusningsavknoppning Epiroc, signerad sfärkollegan SEB. Volati får höjd riktkurs från Carnegie efter signaler om att knoppa av Akademibokhandeln.

Innehåll från SEBAnnons

Lyfter företagare med utländsk bakgrund: ”Stora förebilder”

Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.
Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.

Det brukar vara stiftelsen IFS som delar ut priser till andra.

Nu är det grundaren och vd:n Rafael Bermejo som prisas i SEB:s The Next Awards för sitt jobb med att hylla och lyfta fram framgångsrika företagare med utländsk bakgrund.

– Prispengarna ska användas till att synliggöra hur viktig den här gruppen entreprenörer är för det svenska näringslivet, säger han.

1999 delades priset Årets Nybyggare ut för första gången i Sverige. 

Bakgrunden var att entreprenören Rafael Bermejo hade upptäckt att väldigt många svenskar hade en stereotyp och felaktig bild av vilken slags verksamheter företagare med invandrarbakgrund drev. 

– Den stämde inte alls överens med min bild av de företagare som jag hade haft förmånen att möta. Den här gruppen representerar ju ett tvärsnitt av allt företagande i vårt land, och det blev viktigt för mig att lyfta fram det. 

År 2000 blev kung Carl XVI Gustaf beskyddare av priset Årets Nybyggare. 

– Det gav det ytterligare glans. Jag tror inte alla förstår hur betydelsefull denna utmärkelse har blivit, det är som Nobelpriset för våra företagare med utländsk bakgrund. 

Förutom Årets Nybyggare så har Rafael Bermejo ägnat en stor del av sitt arbetsliv åt att stötta och lyfta fram denna grupp företagare på olika sätt, exempelvis med rådgivningsbyråer med information på många olika språk, hjälp med översättning, att hitta finansiering och mycket annat. 

”Får många gånger kämpa hårdare än många andra”

Nu har Stiftelsen IFS tilldelats Community-priset i The Next Awards, och en prissumma på 250 000 kronor. 

– Jag känner mig så hedrad, inte bara för eget vidkommande utan för att man i och med denna utnämning även lyfter fram den här gruppens företagande, det är jättefint.  

– Det är ett fantastiskt pris som SEB har instiftat, inte minst för att det pekar framåt och inte bakåt. 

Rafael Bermejo berättar att prispengarna ska användas till att synliggöra entreprenörer med invandrarbakgrund mycket mer. 

– Vi måste få gemene man och det svenska näringslivet att se att det är en oerhört viktig aspekt för Sveriges framtid att man ser och tar tillvara på denna stora grupp av företagare. Vi vill finnas där och bygga broar. 

– Man ska komma ihåg att de ska verka i en miljö där de inte sällan möts av misstro från start. De får många gånger kämpa hårdare än många andra. De är stora förebilder. 

Priset Årets Nybyggare växer för varje år.  

– I år hade vi 240 kvalificerade nominerade som tillsammans omsatte över 6 miljarder kronor. Visst är det fantastiskt.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023. 

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Carnegie ser ytterligare potential i Bioarctic – här är dagens rekar

Carnegie höjer riktkursen för alzheimerforskningsbolaget Bioarctic ytterligare efter onsdagens forskningsbetingade kursrusning, och Deutsche Bank sätter köpråd på dataspelsbolaget Embracer. Här är dagens aktierekommendationer.

Deutsche Bank inleder bevakning på Embracer med köp och riktkurs 75 kronor. Aktien stängde på kursen 59,54 kronor på onsdagen.

Jefferies inleder bevakning av tre betting- och kasinobolag: Kambi och Evolution med köp och riktkurser på 220 respektive 1.260 kronor, samt Kindred med behåll och riktkursen 90 kronor. Stängningskurser på onsdagen var 160,70 kronor, 911 kronor, respektive 85,16 kronor.

Carnegie höjer riktkursen för Bioarctic till 325 kronor (225), upprepar köp. Onsdagens stängningskurs: 251 kronor efter en kursrusning med 173 procent. 

RBC Capital Markets höjer riktkursen för Bioarctic till 460 kronor från 354 kronor. Rekommendationen outperform upprepas. Onsdagens stängningskurs: 251 kronor efter en kursrusning med 173 procent. 

Carnegie sänker riktkursen för Atlas Copco till 120 kronor (130), upprepar köp. Onsdagens stängningskurs: 105,34 kronor. - BN

Carnegie sänker riktkursen för SKF till 180 kronor (200), upprepar köp. Onsdagens stängningskurs: 149,85 kronor. - BN

DNB sänker riktkursen för Avanza till 170 kronor (175), upprepar behåll. Onsdagens stängningskurs: 169,30 kronor. - BN

 DNB sänker riktkursen för Nordnet till 146 kronor (150), upprepar köp. Onsdagens stängningskurs: 127,75 kronor. - BN

SEB sänker riktkursen för Biotage till 220 kronor (230), upprepar köp. Onsdagens stängningskurs: 164,60 kronor. - BN

SEB sänker riktkursen för Addlife till 115 kronor (145), upprepar sälj. Onsdagens stängningskurs: 119,60 kronor. - BN

Carnegie sänker riktkursen för Hoist till 35 kronor (38), upprepar behåll. Onsdagens stängningskurs: 28,46 kronor. - BN

Källor: Finwire/Bloomberg (BN)/Direkt. Texten kan komma att uppdateras.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera