1515
Annons

Dagens rekar: DNB tar bort köpråd för Hexagon

Foto:Nicole Pereira

Fredagens rekommendationer innehåller rapportreaktioner, bland annat höjda riktkurser för telekombolaget Nokia och sänkt för tv-bolaget MTG – samt en borttagen köpstämpel för Hexagon från norska DNB.

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Höjda riktkurser för Nibe – här är dagens rekar

Foto:Richard Drew

Höjda riktkurser för värmepumpstillverkaren Nibe efter kvartalsrapporten och Catena Media får en köpstämpel av Carnegie. Här är fredagens riktkurs- och rekommendationsförändringar.

Carnegie höjer riktkursen för slamsugningsbolaget Norva24 till 41 kronor från 36 kronor och upprepar sin köprekommendation. Aktien stängde på 36,6 kronor föregående handelsdag.

Carnegie höjer riktkursen för Nordisk Bergteknik till 45 kronor från 41 kronor och upprepar rekommendationen behåll. Aktien stängde på 41,0 kronor på torsdagen.

DNB höjer riktkursen för Nibe till 116 kronor från 104 kronor och upprepar behåll. Aktien stängde på 106,8 kronor.

SEB höjer riktkursen för Nibe till 108 kronor från 100 kronor och upprepar behåll.

Carnegie höjer riktkursen för Nibe till 93 kronor från 85 kronor och upprepar behåll.

ABG Sundal Collier sänker sin rekommendation för Nibe till behåll från köp.

Goldman Sachs sänker riktkursen för spelkoncernen Embracer till 77 kronor från 83 kronor och upprepar rekommendationen neutral. Aktien stängde på 75,1 kronor.

Jefferies sänker riktkursen för säkerhetskoncernen Securitas till 105 kronor från 125 kronor och upprepar behåll. Aktien stängde på 103,0 kronor.

Carnegie höjer riktkursen för specialistläkemedelsbolaget Calliditas till 133 kronor från 130 kronor och upprepar sin köprekommendation. Aktien stängde på 91,8 kronor.

Carnegie höjer kundanskaffningsbolaget Catena Media till köp från behåll och upprepar riktkursen på 37 kronor. Aktien stängde på 32,3 kronor.

Handelsbanken höjer den långsiktiga rekommendationen, på tre års sikt, för fastighetsbolaget John Mattson till market perform, från underperform med riktkursen 135 kronor, en höjning från tidigare 110 kronor.

Handelsbanken ändrar även den kortsiktiga rekommendationen för John Mattson, på tre månaders sikt, till behåll från sälj.

Carnegie sänker sin rekommendation för mattförsäljaren Rugvista till behåll från köp.

Danske Bank sänker riktkursen för Rugvista till 42 kronor från 50 kronor och upprepar behåll. Aktien stängde på 39,2 kronor på torsdagen.

Källor: Finwire, Bloomberg, Nyhetsbyrån Direkt

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera