1515
Annons

Credit Suisse höjer riktkursen för Orion till 35 euro

Credit Suisse höjer riktkursen för det finländska läkemedelsbolaget Orion till 35 euro från 30 euro. Rekommendationen underperform upprepas.

Innehåll från InyettAnnons

Brister inom internkontrollen ökar risken för bedrägeriförsök

För att identifiera fel, misstag och i värsta fall bedrägerier behöver ett företag kontrollera varje faktura. Problemet är att tiden ofta inte räcker till.

– Mycket går på slentrian när man godkänner leverantörsbetalningar, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

En faktura godkänns av någon i organisationen, som kanske inte alls har det som primär uppgift, och sedan ska den attesteras av ekonomiavdelningen där man inte ser någon anledning att ifrågasätta en godkänd faktura. Betalningen skickas iväg – och förhoppningsvis är allt i sin ordning. Men tyvärr är så inte alltid fallet.

– Betalar man in många fakturor per dag är det omöjligt att till exempel kolla upp om leverantören är ett aktivt bluffbolag eller precis har blivit av med sin F-skatt. Det tar alldeles för lång tid, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett, som har en plattform inom säkra betalningar.

Magnus Månsson, vd på Inyett.
Magnus Månsson, vd på Inyett.

Kollar upp leverantören i realtid

Enligt en undersökning från Inyett, som varje år läser av 60 miljoner transaktioner, ligger kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Då handlar det om allt från betalningar till bluffbolag och gironummer som inte längre är aktiva till betalningar med avvikande betalmönster och leverantörer som har gått i konkurs.

– Hela idén med vår automatiserade lösning är att se till att våra kunder undviker misstag, risker och bedrägerier i samband med leverantörsbetalningar. Vårt system får tillgång till all viktig information på bara någon sekund.

”Det knöt sig i magen”

Magnus Månsson lyfter ett exempel med en kund som hade klickat iväg en betalning på över 30 000 kronor till fejkat annonsbolag, men som tack vare en varning från Inyetts tjänst lyckades stoppa transaktionen innan den gick igenom.

– Kunden berättade hur det knöt sig i magen när systemet varnande för bolaget med en röd flagga. Det är ingen som vill behöva stå till svars för att man har slösat bort tusentals kronor.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Efter torsdagens tunga fall – små kursrörelser att vänta

Foto:Jesper Frisk

De europeiska börserna ser ut att inleda dagen med små kursrörelser på plussidan. SEB noterar att CNN:s skräckindex indikerar ”extrem rädsla” på marknaden, ett tillstånd som, enligt storbanken, inte brukar hålla i sig länge.

Efter två uppgångsdagar blev torsdagen en dyster historia på världens börser. Stockholmsbörsens breda index samt storbolagsindexet OMXS30 föll 2,4 procent vardera. På Wall Street var utvecklingen likartad och S&P 500, som hade backat 1,2 procent vid Stockholmsbörsens stängning, stängde på minus 2,1 procent trots att en viss återhämtning skedde i slutet av handelsdagen. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex stängde ned 2,8 procent efter att som mest backat 4 procent. I Asien faller Tokyobörsen runt 2 procent under morgonen.

Ett oväntat lågt antal nyanmälda arbetslösa i USA förra veckan tog ned förväntningarna på att centralbanken Federal Reserve kan överväga att mjuka upp sin åtstramande penningpolitik och bidrog till börsnedgångarna, enligt storbanken SEB.

Veckans sista handelsdag ser dock ut att inledas med en svag uppgång på de ledande Europabörserna. Vid klockan 7.45 stiger Eurostoxx50-terminen 0,2 procent medan Frankfurts Dax-termin stiger 0,1 procent. Handeln på IG Markets indikerar en öppning i samma härad för Stockholmsbörsen.

Kanske har den dystra utvecklingen väckt en del hopp om att botten är nådd, resonerar SEB.

”CNN Moneys Fear and Greed index står nu på ”Extreame fear” vilket är ett ytterlighetsläge som inte brukar hålla i sig speciellt länge. Bernsteins sentimentsindikator som också försöker hitta kortsiktiga köp-och säljsignaler på börsen har också fallit till extremnivåer som historiskt har pekat på att det snart borde vara dags för en period med stigande kurser”, skriver SEB i ett morgonbrev.

När den sista dagen i sura september inleds är facit för OMXSPI en nedgång på över 10 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera