1515

Coronafrossan håller i sig – kraftig nedgång på Stockholmsbörsen

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen inledde torsdagen med en tydlig nedgång i spåren av en tilltagande oro kring coronaviruset. Bland enskilda bolag faller verkstadsbolaget Sandvik med drygt 3 procent medan kullagertillverkaren SKF är ner 3 procent. 

Innehåll från IgreneAnnons

Svensk gasutvinning skapar miljöfördelar

Igrene vill förhindra att metangas läcker ut i atmosfären och att man istället omvandlar den till vätgas. Foto: Igrene
Igrene vill förhindra att metangas läcker ut i atmosfären och att man istället omvandlar den till vätgas. Foto: Igrene

Prospekteringsbolaget Igrene arbetar för att kunna ge industrin bra energi och samtidigt förhindra att växthusgasen metan läcker ut i atmosfären. Genom att ta vara på gas från naturligt läckage i Siljansringen och omvandla den till vätgas kan de bidra till ett mer hållbart och energieffektivt samhälle.

I Siljansringen i Dalarna pågår sedan länge ett okontrollerat läckage av naturgas, innehållande metangas, till följd av ett meteoritnedslag. Metangas har en betydligt högre miljöpåverkan än koldioxid och behöver därför tas om hand. Samtidigt är metangas ett energislag som har väsentligt mindre påverkan på miljön än kol, olja och diesel.

– Vårt mål är att ta vara på den gas som finns naturligt under våra fötter och försörja industrin med den. På så vis kan de sämre energislagen fasas ut. Samtidigt jobbar vi för att hitta samarbetspartners som kan konvertera metangasen till vätgas redan i berggrunden, säger Mats Budh, en av grundarna och vd på Igrene.

Eftertraktad gas

Många anser att vätgas är framtidens energikälla. Den klimatsmarta gasen frigör stora mängder energi när den reagerar med syre och blir sedan till vatten. Gasen är därför märkbart eftertraktad inom industrin där det i tillverkningsprocessen går åt en hel del energi. Inom stål­ och järnindustrin talas det om en omställning till vätgas. Men man måste ha klart för sig att den omställningen kräver enormt mycket elektricitet.

– Att tillverka vätgas till svensk järn­ och stålindustri genom den vanliga hydrolysprocessen kräver cirka 80 terawattimmar el om året och kommer att leda till en fruktansvärd elbrist i det här landet. Att konvertera metangas till vätgas kräver endast en åttondel av den energimängden. Ska vi gå över till ett vätgassamhälle måste vi alltså ta vara på den metangas som finns naturligt i marken, säger Mats Budh.

Minska koldioxidutsläppen

Vissa politiker och partier vill förbjuda utvinning av naturgas i Sverige eftersom de menar att det är skadligt för miljön, något som Mats Budh inte förstår.

– De positiva delarna med att utvinna gas i Sverige överväger nackdelarna redan från dag ett. I dag får industrin sin naturgas genom att importera från andra länder och sedan transportera gasen med lastbil genom vårt land. Vi kan ersätta tusentals av de transporterna med närproducerad naturgas och därmed kraftigt reducera koldioxidutsläppen.

Igrene har ansökt om tillstånd att få gå i kommersiell produktion av naturgas inom det så kallade Morafältet sydväst om Mora centralort. När de får godkännande räknar de med att ha produktionen igång inom två år.

– Vi ser fram emot att komma igång och bidra till en bättre miljö, avslutar Mats Budh.

Om AB Igrene:

AB Igrene prospekterar efter naturgas i Siljansringen i Dalarna. Under 2021 kommer nyemission genomföras för att finansiera slutförandet av ett par produktionsbrunnar. Här finns möjlighet för investerare att vara med och skapa svensk industrihistoria. Samtidigt arbetar man internationellt med finansieringen av en produktionsanläggning för LNG. Igrene är noterat på Spotlight och har cirka 3 000 aktieägare.

Läs mer om Igrene här.  

Mer från Igrene

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Igrene och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?