Coronafrossan fortsätter – kraftigt ned på Stockholmsbörsen

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Veckans börsras på Stockholmsbörsen fortsatte under fredagens inledande handel i spåren av torsdagens kraftiga fall i USA och en ökad oro för coronavirusets spridning. Samtliga aktier i OMXS30 faller med drygt 3 procent under fredagsförmiddagen. 

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från BineroAnnons

Dags att ställa hållbarhetskrav när du upphandlar molntjänster och IT-infrastruktur

Världens datacenter står idag för en klimatpåverkan i paritet med hela den globala flygindustrin. Ändå är det inte en självklarhet att ställa krav på hållbar produktion när företag upphandlar molntjänster och IT-infrastruktur. 

Med användandet av AI, 5G och övergången till molnet hanteras idag enormt stora volymer data i olika molnplattformar. En förutsättning för digitaliseringen och till nytta för individ, företag och samhälle.  Men det är också något som har en mycket större påverkan på vårt klimat än många känner till. 

– För att verkligen uppnå en förändring i branschen måste det nu ställas hårdare hållbarhetskrav vid upphandling av dessa tjänster. Möjligheten att nå EU:s mål om klimatneutral produktion av digitala tjänster till 2030 kan inte vara beroende av viljan hos ett fåtal aktörer, utan det måste bli ett lika självklart krav vid upphandlingar som den tekniska utvärderingen är, menar Linda Siwe, Chief Commercial Officer på Binero.  

Molnbolaget Binero har under de senaste åren haft ett stort fokus på att minska sin klimatpåverkan och förra året fick deras anläggning norr om Stockholm, som första datacenter i världen, den internationella miljöcertifieringen ”Fossil Free Data Center”

– Vi upplever att många företag inte ännu är medvetna om att deras val av molntjänstleverantör kan innebära ett rejält kliv framåt för bolagets hållbarhetsarbete. Genom att välja en klimatcertifierad aktör, istället för de leverantörer som framför allt premierar snabb utbyggnad, kan de minska både sitt koldioxidavtryck och sin energiförbrukning. Detta utan att kompromissa med prestanda eller pris, säger Linda Siwe. 

Svenska branschaktörer ligger generellt sett långt fram i sitt klimatarbete och det finns fler hållbarhetsvinster för både individ och samhälle med att använda en lokal aktör, säger Linda Siwe. Det är bara molntjänstleverantörer med säte inom Europa som kan försäkra sina kunder om integritet och dataskydd under europeisk lag och GDPR. När man väljer en svensk molnplattform stöttar man dessutom en framväxande ny svensk basindustri, som även är viktig för vår digitala suveränitet.

Om Binero

Binero levererar solid och skalbar molninfrastruktur till företag och organisationer med hållbarhet och dataintegritet i fokus. Vår svenskproducerade molnplattform är baserad på öppna, globalt etablerade standarder och garanterar dataskydd under europeisk lagstiftning. Vi levererar publika moln samt managerade moln, med tillhörande kringtjänster.

 

Mer från Binero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Binero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?