ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Commerzbanks vd: Går inte att nå konkurrenskraftig avkastning i Tyskland

Negativa räntor och en överetablerad bankmarknad hindrar lönsamheten på Commerzbanks hemmaplan.

Det sade vd:n Martin Zielke efter att helårsrapporten för 2018 publicerats på torsdagen, enligt Bloomberg News.

"Det går i nuläget inte att nå en internationellt konkurrenskraftig avkastning på den tyska bankmarknaden", sade han.

Banken är halvvägs in i en fyraårsplan och har tidigare haft målsättningen att nå en avkastning på eget kapital om minst 6 procent år 2020. Under 2018 var avkastningsnivån 3,4 procent. Commerzbank bedömer nu samtidigt att det blir svårt att uppnå målet om 6 procents avkastning under 2020.

När banken lanserade sin plan under 2016 hade den inte en tro om att de låga räntorna skulle hålla i sig så länge, framhöll finanschefen Stephan Engels för Bloomberg TV.

Under en telefonkonferens uppgav finanschefen att utsikterna för intäkterna gör det svårt för banken att nå sitt avkastningsmål. Intäktstillväxten bedöms, utan antagande om några räntehöjningar, vara 3 procent per år och ta intäkterna till omkring 9,2 miljarder euro år 2020, mot tidigare målsättning om 9,8 miljarder.

Konkurrenten Deutsche Banks avkastning på eget kapital var 0,5 procent under 2018 och den tyska storbankskonkurrenten strävar efter att nå upp till 4 procent i år.

"Den låga lönsamheten sätter bankerna nära botten inom europeisk sektor och det är en anledning till att vissa marknadsaktörer tycker att en sammanslagning av de båda firmorna skulle vara vettig för att sänka kostnader och öka skalan", skriver Bloomberg News.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer