1515
Annons

Collector gör ytterligare kreditförlustreservering

Erik Selin, ordförande i Collector.
Erik Selin, ordförande i Collector.Foto:Oskar Omne

Nischbanken Collector gör en extra kreditförlusreservering på 50 miljoner kronor under det första kvartalet. Bolaget skriver i ett pressmeddelande att det rådande makroekonomiska läget är mycket osäkert på grund av virusutbrottet.

Volatilt för nyzeeländska dollarn efter räntebeskedet

Dollarn har tappat något under natten och Asienbörserna följer USA uppåt under morgonen. 

Amerikanska börser har haft sina starkaste två dagar i rad sedan mars 2020 efter att marknadsaktörer börjat se en långsammare åtstramning från centralbankerna. 

Dessa förhoppningar grusades dock av Nya Zeelands centralbank på morgonen när direktionen levererade en femte höjning i rad med 50 punkter. 

Reserve Bank of New Zeeland (RBNZ), höjde på onsdagen styrräntan med 50 punkter till 3,50 procent.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntades en räntehöjning med 50 punkter till 3,00 procent.

RBNZ skrev att globala konsumentpriser är fortsatt förhöjda och efterfrågan på varor och tjänster överstiger utbudskapaciteten, vilket sätter tryck uppåt på priser.

Enligt kommittén måste de penningpolitiska förhållandena fortsatt stramas åt till dess att de kan vara säkra på att det finns tillräcklig återhållsamhet med utgifterna för att få tillbaka inflationen till intervallet om 1 till 3 procent per år.

Initialt stärktes nyzeeländska dollarn med omkring 1,3 procent för att sedan tappa tillbaka till oförändrade nivåer. 

RBNZ var en tydlig kontrast mot det oväntat mjuka draget på tisdagen från Australiens centralbank som höjde med i sammanhanget beskedliga 25 punkter och spädde på förhoppningar om långsammare höjningar i USA. 

”Precis som RBA:s mindre än väntade höjning i går bidrog till att dra ned på hökaktiga Fed-vad kan RBNZ:s mer hökaktiga signaler påminna marknaden om att inflationen fortfarande är prioriterat för flera centralbanker”, sade Saktandi Supaat vid Maybank, enligt Reuters. 

Först ut bland onsdagens PMI-siffror var Japan. Det sammanvägda inköpschefsindexet för japansk industri och tjänstesektor noterades till 51,0 i augusti, upp från 49,4 föregående månad.

Preliminärt uppgavs ett utfall på 50,9 för det sammanvägda indexet.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 52,2, jämfört med 49,5 föregående månad. Preliminärt rapporterades 51,9 för augusti.

Senare under onsdagen följer tjänste-PMI från Sverige, en rad EMU-länder, och USA. 

Under eftermiddagen kommer också sysselsättningsstatistik för den privata sektorn från ADP.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera