ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ytterligare en röd dag på Stockholmsbörsen – hela årets uppgång utraderad

Fredagen blev ytterligare en röd dag på Stockholmsbörsen som vände nedåt under seneftermiddagen. Vid stängning hade det breda OMXSPI-indexet backat med 0,7 procent och hela årets tidigare uppgång är därmed utraderad. 

Oktober har inte varit någon munter månad på Stockholmsbörsen som avslutade veckan i moll. När dammet väl hade lagt sig på fredagen var det breda OMXSPI-indexet ner 0,7 procent och är nu ner 0,2 procent sedan årsskiftet. OMXS30 backade i sin tur med 0,9 procent och är därmed ner 2,6 procent sedan årsskiftet. 

Bland OMXS30-bolagen gick Electrolux i bräschen för nedgången med ett tapp på 2,7 procent följt av Getinge som backade med 2,1 procent. Även folkaktien Telia hade en tung dag och backade med 2 procent. 

Det största fallet bland Large Cap-bolagen stod dock Autoliv-avknoppingen Veoneer för med 5,5 procent till 392 kronor per aktie. Den amerikanska investmentbanken Evercore ISI har sänkt sin rekommendation till underperform från tidigare in-line. Riktkursen ligger fast på 35 dollar eller 314 kronor per aktie. 

I andra änden av spektrumet hittar vi kredithanteringsbolaget Intrum som steg med 2,6 procent följt av läkemedelsbolaget Sobi som lyfte 2 procent.

Även kosmetikabolaget Oriflame hade en bra fredag och aktien steg med 1,6 procent i spåren av den turkiska liran stärktes. Bloomberg rapporterade på fredagseftermiddagen att den amerikanska pastorn Andrew Brunson, som suttit i husarrest i Turkiet, frigetts. Brunson har under en tid varit en konfliktfråga mellan USA och Turkiet. 

Nästa vecka drar även rapportperioden igång på allvar när bland annat Ericsson, Telia och Volvo presenterar sina senaste kvartalssiffror. Enligt Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, kan veckans börsfall ge utrymme för positiva överraskningar. 

"Givet att värderingarna har kommit ner rätt kraftigt i och med rekylen borde det finnas slagläge för de bolag som kommer med fina rapporter och det mesta talar för att vi får rejäla vinstlyft. Visserligen till viss del dopat av valutan, men även till följd av att konjunkturen är stark", säger hon. 

När det kommer till själva rapporterna tror Maria Landeborn att utsikterna och hur bolagen ser på konjunkturen blir extra intressant. 

"Orosmolnet är huruvida bolagen känner av effekter av tullar och om man märker av någon försiktighet i orderingången. Om det är någon typ av negativ guidning eller att man uttrycker sig försiktigare så tror jag det kommer väga rätt tungt även om resultaten är fina", säger hon. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer