1515
Annons

Cint rusar i börspremiären

Cints vd Tom Buehlmann.
Cints vd Tom Buehlmann.Foto:Pressbild/Cint

It-bolaget Cint rusar efter att ha gjort entré på Stockholmsbörsen. Efter ett par minuters handel bytte aktien ägare för omkring 90 kronor vilket var omkring 25 procent över teckningskursen på 72 kronor. 

Innehåll från InyettAnnons

Felaktiga leverantörsbetalningar kostar företag över 100 000 kronor om året

Magnus Månsson, Inyetts vd.
Magnus Månsson, Inyetts vd.

Ett svenskt företag genomför sannolikt 3-4 betalningar till registrerade bluffbolag per år utan att veta om det. Här berättar vi om de vanligaste och mest kostsamma felen vid leverantörsbetalningar – och hur du kan undvika dem.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar

Kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar ligger i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Samtidigt går det åt värdefull tid att korrigera fel – närmare bestämt cirka 25 dagar per bolag. Det visar en undersökning från fintech-företaget Inyett som varje år läser av 60 miljoner transaktioner. Vi bad Inyetts vd Magnus Månsson att lista några av de risker som alla företag bör titta närmre på:

1. Bluffbolag

Mer än tre miljarder kronor hamnar i händerna på bluffbolag varje år, och många företag

vet inte om att de har betalat en bluffaktura. Det kan exempelvis handla om ett påhittat bolag som skickar ut fakturor på måfå.

– Får du till exempel en faktura där det står ”leverans av kaffe” och ett belopp på 2 000 kronor är det inte alltid du orkar kolla om fakturan stämmer, speciellt inte om du har ytterligare 50 fakturor att kolla igenom den dagen. De allra flesta har inte heller möjlighet att manuellt gå igenom Svensk Handels varningslista varje gång det är dags att betala en faktura, säger Magnus Månsson.

2. Avvikande betalmönster

Hela idén till Inyetts automatiserade lösning, som varnar för misstag, risker och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar, föddes efter att en kommunanställd fört över 398 000 kronor istället för 3 980 kronor till en kvinnas konto. Kvinnan hann spendera skattepengarna innan felet upptäcktes och domstolen fastslog att hon inte behövde betala tillbaka dem.

– I det fallet handlade det om ett handhavandefel, men ett avvikande betalmönster kan exempelvis också vara tecken på avtalsbrott, där leverantören debiterat mer än vad som varit normalt eller överenskommet sedan tidigare.

3. Betalningar till leverantörer som saknar F-skatt

Om du betalar en faktura på 100 000 kronor där det står att leverantören har F-skatt, men så inte är fallet, kommer du att ha betalat 30 procent för mycket. Vid en eventuell skatterevision kan du som beställare bli skyldig att betala de uteblivna sociala avgifterna till Skatteverket. Det skulle betyda att du totalt behöver betala 130 000 kronor istället för det korrekta beloppet 70 000 kronor. Inyetts undersökning visar att ungefär 6,3 procent av en organisations leverantörsbetalningar görs till företag som saknar F-skatt.

– Det kan då handla om en leverantör som tidigare har haft F-skatt men som blivit av med den, vilket är helt omöjligt för dig att ta reda på det om du inte sitter och knappar in varje enskild mottagare, säger Magnus Månsson.

– Vår tjänst kan däremot utföra den kontrollen i realtid. Den flaggar inte bara vid bedrägerier, avvikande betalmönster och avsaknad F-skatt, utan också om en leverantör har försatts i konkurs eller om gironumret inte stämmer. Vi har skapat en avancerad tjänst som samtidigt är väldigt enkel att använda.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Kraftig nedgång på Stockholmsbörsen – H&M föll på rapport

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen var på ett uselt torsdagshumör, men återhämtade delar av nedgången inför stängning. Bland enskilda bolag föll modejätten H&M efter att presenterat sin rapport för det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. 

Torsdagen blev ytterligare en trist historia på Stockholmsbörsen där det breda OMXSPI-indexet var ned som mest 3,2 procent för att sedan återhämta sig till ett tapp på 2,4 procent. Storbolagsindexet OMXS30 föll i sin tur 2,4 procent. 

Utvecklingen gick hand i hand med Wall Street där S&P 500 vid Stockholmsbörsens stängning var ned 2,1 procent medan tekniktunga Nasdaq tappar 2,9 procent. Därmed är i onsdagens uppgång efter Bank of Englands intervention i princip utraderad. 

”Vi är skeptiska till att det lugnare humöret på marknaderna under onsdagen betyder slutet för den senaste tidens förhöjda volatilitet och risk-off sentiment. För ett mer hållbart rally måste investerarna få se övertygande bevis för att inflationen börjar komma under kontroll och tillåta centralbankerna att bli mindre hökaktiga”, skriver UBS i ett marknadsbrev enligt CNBC. 

James Bullard, Fed-chefen i St Louis, sa under ett tal på torsdagen att amerikanska centralbankirer förväntar sig ytterligare åtstramningar under de kommande månaderna och att investerare nu har förstått detta, skriver Bloomberg.

Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, uppgav i sin tur att den amerikanska centralbanken behöver fortsätta att höja räntan och att styrräntan fortfarande inte är i ett åtstramande territorium.

På bolags nivå redovisade modejätten H&M ett rörelseresultat på 902 miljoner kronor under det tredje kvartalet vilket var klart under väntade 2.454 Mkr enligt Infronts sammanställning. Aktien föll 5,9 procent till 99,7 kronor. 

Bland övriga OMXS30-bolag föll molnkommunikationsbolaget Sinch 8,4 procent, fastighetsbolaget SBB 7,2 procent och bilsäkerhetsbolaget Autoliv 4,6 procent. 

Mot strömmen gick gruvbolaget Boliden som lyfte 2,3 procent och verkstadsbolaget Alfa Laval som steg 0,6 procent. 

Danske Bank sänker sin rekommendation för BHG från köp till behåll medan riktkursen sänks från 50 till 18 kronor. Aktien rasade 21,2 procent till 13,37 kronor. 

Forskningsbolaget Bioarctic har fått flera riktkurshöjningar efter onsdagens positiva studieresultat. Aktien rusade med ytterligare 25,5 procent till 315 kronor. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera