ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Christine Lagarde: Varken duva eller hök – ”vill vara en uggla”

Tillväxten i euroområdet närmar sig den potentiella på medellång sikt och det skulle vara mycket välkommet om den skulle nå dit eller över.

Det sade ECB-chefen Christine Lagarde vid en presskonferens efter ECB:s räntebesked på torsdagen.

Hon sade att centralbankens självständighet är ”kritiskt viktig” och att finanspolitik är nästa verktyg som kan användas. Finanspolitiken kan hjälpa penningpolitiken och det är inget fel med samordning.

Hon sade att ECB:s strategiska översyn bör titta på vilka verktyg som fungerar bäst.

ECB-chefen framhöll att handelssamtalen mellan USA och Kina går i en bättre riktning och att osäkerheten kring brexit också kan vara på väg att lätta.

”Det är uppmuntrande, låt oss uttrycka det så”, sade hon.

Hon sade vidare att en arbetsgrupp ska studera en digital valuta och att en första rapport väntas i mitten av 2020. När det gäller digitala valutor är det bra att vara proaktiv, enligt ECB-chefen.

Lagarde sade att hon varken är en penningpolitisk duva eller hök, utan att hon vill vara en ”uggla” när hon styr diskussionen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer