ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Cristiano Ronaldos moderklubb på konkursens brant – lånar 30 Meur

Cristiano Ronaldos moderklubb, portugisiska Sporting Lissabon, ser åtminstone tillfälligt ut att klara sig undan konkurs. Klubben har hittills hittat köpare till 26 av de totalt 30 miljoner euro man vill ta in genom en obligationsförsäljning, skriver Bloomberg News. 

Sporting Lissabon är en av Portugals tre storklubbar och har under sin 112-åriga existens, utöver Ronaldo, fostrat mängder av stjärnor. Bara de två senaste åren har försäljningar av spelare från klubben inbringat över 100 miljoner euro.

Problemen är inte det sportsliga utan sträcker sig tillbaka till tiden före fotbolls-EM i Portugal 2004. Landet byggde då flera nya arenor, som klubbarna haft besvär med att både underhålla och fylla med publik.

För Sporting Lissabon har det senaste året varit särskilt turbulent. Vid slutet av säsongen i maj slutade nio spelare, efter att på sin träningsplan ha attackerats av en ilsken mobb beväpnad med käppar och bälten. Klubben har dragit på sig stora skulder samtidigt som dess tillgångar - spelarna - valt att gå sin väg.

Därför har obligationsförsäljningen blivit en nödvändighet.

"Den här försäljningen är avgörande för om Sporting ska kunna stabilisera sina finanser och vända blad efter en katastrofal tid", säger Joao Duque, finansprofessor vid Lissabonuniversitets ekonomiutbildning, till Bloomberg.

En rapport från European University Football Observatory har klassat såväl Sporting Lissabon som den rivaliserande klubben Porto som "tekniskt i konkurs" då deras skulder överstiger tillgångarna. Sporting Lissabons vicepresident Francisco Zenha har dock avfärdat rapporten som inaktuell då den avser klubbens siffror i juni.

 I slutet av september hade Sporting Lissabon skulder på 281 miljoner euro, motsvarande cirka 2,9 miljarder kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer