ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Trumps handelskrig

Cecilia Malmström till Washington för handelssamtal

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström ska träffa USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer den 14 november för handelssamtal. Det uppgav kommissionens talesman i handelsfrågor Daniel Rosario på torsdagen till Nyhetsbyrån Direkt.

Förhandlingarna i Washington gäller främst regleringssamarbete mellan EU och USA, och då i första hand branscher som läkemedel, medicinsk utrustning och cybersäkerhet.

Målet är kunna nå en överenskommelse inom kort, kanske redan vid detta möte i Washington, uppgav EU-källor.

Cecilia Malmström och Robert Lighthizer diskuterade dessa frågor senast den 10 september. Därefter hölls samtal på tjänstemannanivå den 23-26 oktober, som också omfattade ökad amerikanska export av flytande naturgas (LNG) till EU.

Syftet är att olika myndigheter i EU och USA ska få rätt att underlätta transatlantisk handel genom samarbete på frivillig basis med varandra.

Samarbetet gäller också att utveckla standarder eller tekniska regleringar för ny teknologi. Man ska också försöka sänka företagens kostnader genom att acceptera den andra sidans konformitetsbedömningar. EU är särskilt intresserad av konformitetsbedömningar i maskinsektorn.

Cecilia Malmström och Robert Lighthizer väntas inte beröra industritullar i någon större omfattning. USA har själv inte velat starta diskussioner om omfattningen av ett frihandelsavtal för industrivaror. Detta beror delvis på den inhemska proceduren då kongressens tillstånd först måste inhämtas.

Den 25 juli kom USA:s president Donald Trump och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker överens om att starta förhandlingar om ett begränsat frihandelsavtal för industrivaror, regleringssamarbete, amerikansk export av sojabönor och LNG, samt modernisering av Världshandelsorganisationen WTO. 

Tonläget mellan USA och EU surnade rejält i samband med att den amerikanske handelsministern Wilbur Ross besökte Bryssel i mitten av oktober. Både han och EU-ambassadören Gordon Sondland var då mycket kritiska till kommissionens sätt att hantera förhandlingarna och påminde än en gång om de hot om att införa biltullar som Donald Trump luftat flera gånger.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies