ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Casper von Koskull: 2019 blir vändning för Nordea

Storbanken Nordeas vd Casper von Koskull tror på bättre tider 2019. Det är trots att storägarnas tålamod ser ut att tryta efter den senaste kvartalsrapporten.

Trots varningar om vikande omsättning och vinst ser Nordeas vd Casper von Koskull ljust på framtiden. I en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg spår han en vändning redan i år.

"Min ambition är att vi ser ökade intäkter och minskade kostnader. Marknaden är alltid otålig", säger Casper von Koskull till Bloomberg.

Han säger att en stor del av utmaningen är att kunna fokusera på styrkeområdena. De senaste åren har präglats av kostnadsbesparingar, nedskärningar och digitalisering och automatisering.

Den senaste kvartalsrapporten bjöd på en mindre utdelningshöjning än väntat trots att rörelseresultatet blev något högre än analytikernas snittprognos. Missnöjet med Casper von Koskulls insatser som vd växer nu bland storägarna enligt uppgifter till Di.

Aktivistfonden Cevians Christer gardell uppgav i samband med rapporten att resultatet var ”på tok för lågt”.

”Ursäkternas tid är förbi”, sa han då till Di.

Kort därpå kom också beskedet att Casper von Koskull får en ny ordförande i den tidigare If-chefen Torbjörn Magnusson som tar över ordförandeklubban i Nordea samt tillträder som vd för storägaren Sampo senare i vår. Även Sampo beklagade rapporten för det fjärde kvartalet och uppgav att Nordea sackar efter de nordiska konkurrenterna.

Till Bloomberg säger Casper von Koskull att Nordea haft fullt upp med bland annat kostnadsbesparingar och flytten till Finland och att fokus inte legat tillräckligt hårt på intäktssidan.

Han försvarar dock Nordeas lägre avkastning på kapital med att banken sitter på betydligt större kapitaltillgångar än de svenska konkurrenterna.

Casper von Koskull ser dock inga större möjligheter att öka omsättningen via förvärv de närmaste åren, trots att den europeiska banksektorn skulle behöva gå igenom en konsolidering.

”När jag tittar på 2021 ligger det inte i våra planer och jag tycker inte att det ska göra det. Vi har händerna fulla de kommande tre åren”, säger vd:n till Bloomberg.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies