ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Carnegie ser nytt hopp för USA-snus för Swedish Match

  • Foto: Claudio Bresciani/TT

Att Swedish Match Generalsnus klassats som en produkt med modifierad risk kan ge den slumrande snuskategorin i USA välbehövlig uppmärksamhet. Dessutom kan tajmingen på beskedet vara positivt i skenet av den debatt som omger smaksatta e-cigaretter där ett eventuellt förbud kan ligga runt hörnet.

Det skriver Carnegie i en not efter att det amerikanska läkemedelsverket FDA sent på tisdagseftermiddagen godkänt att åtta av Swedish Match snusprodukter under varumärket General får marknadsföras som produkter med modifierad risk, så kallad MRTP-status. Beskedet fick Swedish Match aktie att stiga rejält i den sena handeln.

”Det här är en positiv och tydlig bekräftelse på hälsofördelarna med att gå över till snus, inte bara från cigaretter utan också från andra rökfria produkter. Vi väntar oss att snusvolymerna tar fart och tror att det även kan spilla över på Zyn om MRTP-statusen får tillräckligt med uppmärksamhet så att användare av e-cigaretter tar steget till snus och/eller tobaksfria nikotinprodukter (Zyn)”, skriver Carnegie.

Men investmentbanken pekar samtidigt på att FDA:s besked hade kunnat ha en större effekt om det kommit väsentligt tidigare. Swedish Match introducerade sitt Generalsnus i USA för ungefär tio år sedan och hela kategorin har haft svårt att visa någon egentlig tillväxt.

”Vi tror att en MRTP-status hade kunnat ha en stor påverkan på Swedish Match för tio eller till och med fem år sedan. I dag är försäljningspotentialen (för Generalsnus i USA) bara en bråkdel av vad Zyn kan komma att generera, med eller utan MRTP-status”, skriver Carnegie.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer