ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Carnegie: Oriflames inbromsning i Asien oroar och förbryllar

Oriflames aktie backade drygt 10 procent på fredagen efter att bolaget meddelat preliminära nyckeltal för det fjärde kvartalet 2018 som visade på minskad försäljning i Asien och Turkiet.

I en kommentar till de preliminära resultaten skriver Carnegie att kursreaktionen framstår "som en rättvis reflektion av den svaga prestationen i Asien".

Affärsområdet Asien och Turkiet är Oriflames största sett till omsättning och är dessutom den mest lönsamma med en rörelsemarginal runt 20 procent. Det kan jämföras med bolagets totala rörelsemarginal som i det fjärde kvartalet var 13,5 procent.

De preliminära siffrorna visar nu att försäljningen i den viktiga regionen minskar med 8 procent. En rejäl inbromsning från det tredje kvartalet då försäljningen ökade med 8 procent i Asien och Turkiet.

"Vi hade räknat med en tillväxt i lokal valuta på 7 procent. Det här är högst förbryllande eftersom Asien har varit den främsta tillväxtmotorn de senaste tre åren", skriver Carnegie.

På grund av den tysta perioden inför rapporten som väntas den 14 februari ger bolaget inga ytterligare detaljer kring den kraftiga inbromsningen i Asien.

"Men det är inga tvivel om att Kina, som utgör 37 procent av försäljningen i Asien och Turkiet, har bromsat in betydligt", skriver Carnegie.

Trots inbromsningen i regionen var både försäljning och rörelseresultat i nivå med snittestimaten från Infront Datas sammanställning från den 8 november. 

"Trots det kommer den skarpa inbromsningen i Asien utan tvekan att mottas negativt av investerare", konstaterar banken.

Oriflames omsättning uppgick preliminärt till 370 miljoner euro i det fjärde kvartalet, en minskning med cirka 3 procent jämför med motsvarande kvartal föregående år. Infront Datas sammanställning från den 8 november hade ett snittestimat på 382 miljoner euro.

Rörelseresultatet uppgick till 50 miljoner euro (56,3). Här låg Infront Datas snittestimat på 51,6 miljoner euro.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies